Salsa-orkest Grupo Niche speelt dansmuziek in vrede

Concert: Salsa-orkest Grupo Niche uit Colombia. Gehoord 15/8 Marcanti Plaza, Amsterdam.

Salsa-muziek is er niet alleen in vele soorten en maten, maar kan ook overal vandaan komen, tot Japan en Indonesië toe. Grupo Niche uit Colombia had in eigen land veel succes maar moest om 'hot stuff' te worden in New York zijn stijl aanpassen aan de salsa-zeden aldaar. Met name de 'clave' moest stukken strakker, het doorgaande ritmische patroon, aangegeven door twee op elkaar geslagen houten stokjes. Het resultaat is dat er van veel stukken op het repertoire twee versies bestaan; een Colombiaanse en een New-Yorkse, de laatste vastgelegd op Grandes Exitos, verschenen op het label Globo.

Wie op grond hiervan gedacht mocht hebben dat deze 15-mans band definitief door de 'gringo's' was 'bekeerd', werd in het snikhete Marcanti razendsnel uit de droom geholpen. De Salsa van Grupo Niche uit de Colombiaanse stad Cali klinkt weer (of nog steeds) losser en ontspannener dan die uit New York. Het koper tettert minder dwingend en militant, de ritmiek biedt meer kans om prettig te dansen ook als je niet bent geboren in Spanish Harlem, ook wel 'klein Puerto Rico' genoemd.

En dat zijn nogal wat mensen zoals blijkt wanneer de leadzanger de naam 'Colombia' laat vallen. Zijn alle in de Benelux verblijvende Colombianen naar Amsterdam afgereisd om Grupo Niche te zien spelen? Het lijkt erop, want de uitverkochte zaal juicht alsof de Here God zelf de microfoon heeft gepakt. Het gevolg is dat deze 'commercial' er in elk geval in blijft. Het woord 'Colombia' valt nog honderden keren, waarbij er soms met vlaggen wordt gezwaaid, zowel op het podium als in de zaal.

'Lekker swingend' voortdurend de naam herhalen van het land waar je vandaan komt, het is niet verboden maar het geeft wel te denken. Is het optreden van het salsa-orkest Grupo Niche wellicht gesponsord door het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken? Of is al dit vlagvertoon compensatie voor het feit dat de Staat Colombia, dertig keer zo groot als Nederland en met twee keer zoveel inwoners, op de Spelen in Atlanta nul medailles won?

Nationalistische gevoelens roepen altijd iets op en de uitweg die Grupo Niche biedt is de slechtste niet. Want vindt u van de boycot van Cuba door de Verenigde Staten? Uh, wat bedoelt u, vreemde vraag, waar wilt u naar toe? Laat ons maar in vrede dansmuziek spelen, dan vergeet u al uw zorgen. Oh ja, wij komen uit Colombia, of heeft iemand anders u dat al verteld?

    • Frans van Leeuwen