Russen schakelen Nederlands bedrijf in tegen kapitaalvlucht

VLAARDINGEN, 16 AUG. Saybolt International uit Vlaardingen is door de Russische regering ingeschakeld in de strijd tegen de substantiële en vaak onrechtmatige vlucht van olie-inkomsten naar het buitenland.

Saybolt, waarvan vorige week bekend werd dat het betrokken wordt bij de controle op de naleving van het 'olie-voor-voedsel' akkoord in Irak, blijkt nu ook in Rusland een opmerkelijke opdracht in de wacht te hebben gesleept. Het Nederlandse bedrijf stelt sinds vorige maand, samen met twee andere gespecialiseerde ondernemingen (het Russische Sojus Expertisa en het Zwitserse SGS), kwaliteit en kwantiteit vast van alle olie die Rusland verlaat.

De Russische autoriteiten willen op deze manier beter zicht krijgen op de waarde van de olie-uitvoer, opdat ze kunnen optreden tegen exporteurs die op vaak ondoorzichtige en onrechtmatige wijze olie-inkomsten op buitenlandse privé bankrekeningen parkeren in plaats van het geld aan hun bedrijf in Rusland te laten toevallen.

“Een deel van de opbrengsten van de enorme hoeveelheid olie die het land verlaat bereikt niet de plaats waar het terecht had moeten komen”, zegt Jan W. Heinsbroek, vice president van Saybolt international. “Je kunt het in de krant lezen: miljarden dollars aan oliegeld staan op buitenlandse bankrekeningen. Er is een substantiële kapitaalvlucht. Die proberen de Russische autoriteiten nu in te dammen.”

Het Vlaardingse bedrijf, gespecialiseerd in de onafhankelijke inspectie van de kwaliteit en kwantiteit van olieleveranties, werkt over de gehele wereld vanuit meer dan 130 vestigingen (waaronder zeventig laboratoria), telt zo'n 1600 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van ruim 150 miljoen gulden en een netto winst van 4 miljoen. Hoeveel geld met de Russische opdracht is gemoeid wil Heinsbroek niet zeggen.

Elke exporteur in Rusland dient vanaf 1 juli voor elke lading olie die het land verlaat Saybolt International in te schakelen, of een van de twee andere geaccrediteerde bedrijven. Saybolt stelt kwaliteit en kwantiteit van de exportolie vast en geeft die gegevens door aan het Foreign Currency Committee van de Russische regering. Exporteurs wordt het zo onmogelijk gemaakt te manipuleren met de olie die ze uitvoeren.

Deze commissie laat vervolgens door andere deskundigen uitzoeken hoeveel inkomsten uit de olie-export Rusland weer binnenkomen. Zo hopen de autoriteiten volgens Heinsbroek een duidelijk beeld te krijgen van het bedrag dat uiteindelijk in het buitenland op privé rekeningen blijft hangen.

Heinsbroek bevestigt dat het een politiek gevoelige opdracht is. “De politiek probeert greep te krijgen op de commercie.”

    • Geert van Asbeck