Rijk schrijft zesjarige lening uit tegen 5,75 pct

AMSTERDAM, 16 AUG. Het rijk schrijft een zesjarige obligatielening uit tegen een rentepercentage van 5,75 procent. Dit heeft het Agentschap van Financiën, dat de kapitaalmarktoperaties voor de staat verzorgt, vanmorgen bekendgemaakt.

Het rentepercentage is het laagste waarvoor sinds de jaren zestig een lening is uitgeschreven, hoewel de relatief korte looptijd van zes jaar die de lening heeft zo'n vergelijking moeilijk maakt.

Op de obligatiemarkt was de uitgifte van een tienjarige staatslening verwacht. Omdat handelaren zich daar tevoren met verkopen van tienjarige leningen op hadden voorbereid, leidde de terugkoop ervan vanmorgen voor een koersstijging op de obligatiemarkt. Als alternatief was rekening gehouden met een lening met een kortere looptijd, van tussen vijf en zeven jaar, omdat begin volgende eeuw, wanneer de vanmorgen aangekondigde lening afloopt, de staat verhoudingsgewijs weinig af te lossen heeft.

Minister Zalm van Financiën moet dit jaar nog 20,6 miljard gulden binnenhalen van de 40,9 miljard die in geheel 1996 nodig zijn om het financieringstekort en afbetalingen van aflopende staatsschuldleningen mee te financieren. Het bedrag dat met de nieuwe lening moet worden opgehaald was vanmorgen onbekend. Wel hield de Agent de mogelijkheid open om de lening volgend jaar te heropenen, om er opnieuw geld mee binnen te halen.