Randstad in trek en Otra bestraft op milde beurs

AMSTERDAM, 16 AUG. Randstad was vanmorgen gewild, na de publicatie van de halfjaarcijfers, Otra kelderde na een waarschuwing voor een lagere halfjaarwinst op een overigens mild gestemde effectenbeurs, waar de AEX-index met 1,52 punten opliep tot 556,32 punten.

AMSTERDAM De uitzendorganisatie Randstad maakte voorbeurs melding van een stijging van de halfjaarwinst met 22,5 procent. De koers stond na twee uur handel 3 gulden hoger op 124,80 gulden. Vooruitlopend op de publicatie van de resultaten klom Randstad gisteren ook al 3,80 gulden.

Op de lokale markt stelde de technische groothandel Otra hevig teleur. Een aangekondigde overname van een Duitse branchegenoot gaat niet door en bij een Engelse dochter verloopt de reorganisatie stroef. De resultaten van Otra staan onder druk, zo meldde het management. Het fonds kelderde 3,40 gulden naar 36 gulden.

Op de effectenbeurs hield de gisteren ingezette positieve stemming aan. Onder invloed van de almaar klimmende dollar en snel oplopende obligatiekoersen boekten de meeste fondsen winst. Zelfs de uitkering van het interimdividend door ABN Amro kon de AEX niet van zijn stuk krijgen. Na de gisteren gemelde winstexplosie moest het aandeel ABN Amro in verband met de dividenduitkering, die de koers van dit aandeel met 1,80 gulden drukte, omlaag. De koers bleef steken op 94 gulden, een verlies van 1,40 gulden, waardoor per saldo van een koerswinst mocht worden gesproken. Wel was er wat verkoopdruk, waarbij handelaren wezen op de uitoefening van personeelsopties.

De goede resultaten van ABN Amro trokken ING wederom omhoog. De bankverzekeraar klom 0,80 gulden tot 60,20 gulden. Ahold, dat eerder deze week al koerswinst maakte, steeg verder met 0,90 gulden op 89,60. Chemieconcern Akzo Nobel meldde gisteren nabeurs zijn zoutbelangen in de VS te verkopen. Beleggers konden de stap van de Arnhemse onderneming waarderen, want het aandeel klom 2,80 gulden op 191,80 gulden.

De dollar klom vanmorgen naar 1,6710 gulden, vanaf een Europees slot van 1,6655 gisteren. De obligatiemarkt stond in het teken van de aankondiging van de 5,75 procents staatslening per 2002. De melding viel in een gunstige markt, want de obligaties stonden flink in de plus. De dertigjarige staatslening, met een looptijd tot 2023, boekte 35 cent winst op 108,45. Enkele recente tienjarige staatsobligaties noteerden plussen van twee kwartjes tot 55 cent.

NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs heeft gisteren geen duidelijke richting kunnen vinden. Het Dow Jones-gemiddelde ging met 1,09 punt omlaag tot 5665,79. Volgens een handelaar ging het om een typische augustusdag, waarop duidelijk was dat veel mensen weg waren wegens vakantie.

De economische gegevens die naar buiten kwamen waren nogal tegenstrijdig en boden de handel nauwelijks houvast. Het wekelijkse aantal WW-aanvragen in de VS was groter, maar daar stond tegenover dat de industriële produktie in juli groeide. De beursindex zat dan ook nu eens in de min, dan eens in de plus.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio was eveneens weinig te beleven. De omzet was als gevolg van vakantie van veel handelaren met 214 miljoen aandelen laag. Winstnemingen in telecommunicatiefondsen, die eerder deze week aardige koersstijgingen hadden laten zien, drukten de Nikkei-index. De slotstand kwam uit op 20.834,00, wat neerkwam op een daling van 134,25 punten.