Otra waarschuwt weer voor winstval

ROTTERDAM, 16 AUG. Het groothandelsconcern Otra verwacht dat de resultaten uit gewone bedrijfsactiviteiten in het eerste halfjaar door de aanhoudende economische malaise in Duitsland aanzienlijk zullen achterblijven bij eerdere prognoses.

Dat heeft de onderneming (3,8 miljard gulden omzet in 1995, ruim 6.200 werknemers) vanochtend bekendgemaakt. Het was de tweede keer in vier maanden dat Otra met een waarschuwing over de winstontwikkeling kwam. In het eerste halfjaar van 1995 haalde Otra bijna 40 miljoen gulden netto winst.

De negatieve verwachting zorgde op de Amsterdamse effectenbeurs voor een scherpe daling van de koers van de aandelen Otra. De koers stond begin van de middag op 35,50 gulden, een daling van bijna tien procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren. De meerderheid van de aandelen van Otra is in handen van de Franse handelsonderneming Sonepar.

Naast de gevolgen van de economische recessie in Duitsland kampt Otra ook met “een minder voorspoedig lopende” reorganisatie in Engeland, waar het bedrijf vorig jaar een omzet boekte van bijna 150 miljoen gulden en een negatief bedrijfsresultaat van 4 miljoen gulden.

Otra boekte vorig jaar bijna de helft van zijn omzet en 30 procent van het bedrijfsresultaat in de Bondsrepubliek. Mede gezien de economische problemen in Duitsland is de overname van de Duitse onderneming HTF (elektrotechnische groothandel, 350 miljoen gulden omzet) op het laatste moment afgeblazen. De belangrijkste reden voor het niet doorgaan van de transactie is dat de integratie van de nieuwe aanwinst in de bestaande Duitse Otra-organisatie “minder goed” zou verlopen, aldus bestuurslid ing. A. Coppoolse. Een verdere toelichting daarop vindt hij, gezien de positie van de verkopende partij, niet zo relevant.

Otra komt op 29 augustus met de halfjaarcijfers, die zullen worden toegelicht op een persconferentie op 3 september. Volgens Coppoolse was het niet mogelijk eerder al met een indicatie te komen over de aanzienlijke bijstelling van de prognose. Elke maand rapporteren de werkmaatschappijen weliswaar hun resultaten, maar die worden met minder nauwkeurigheid opgesteld dan bijvoorbeeld kwartaal- en halfjaarresultaten, aldus Coppoolse. Bovendien wilde Otra de laatste cijfers nog eens doorrekenen voordat het concern met een lagere prognose kwam.