Nulconstructies

Indien staatssecretaris Vermeend (14 augustus) meent 3.000 miljonairs ervan te moeten betichten dat zij middels een 0-inkomen geen belasting betalen, acht ik dit stemmingmakerij tegen succesvolle Nederlanders. Immers, de reden waarom zij geen belasting betalen wordt gemakshalve door Vermeend verzwegen.

Het tarief van inkomsten- en vermogensbelasting voor vermogende Nederlanders betekent namelijk dat er over het totale inkomen een tarief van 68 procent moet worden betaald, zodat van iedere 1.000 gulden er slechts 320 gulden overblijft.

De vermogende Nederlander wordt nu afgeschilderd als een soort dief van de staat. Dit is in feite dus de omgekeerde wereld. Door te insinueren dat miljonairs door middel van een 0-inkomen een beroep kunnen doen op sociale regelingen, lijkt het alsof vermogend Nederland in de bijstand loopt. Overigens is een vermogenstoets afdoende om eventueel misbruik van sociale regelingen te voorkomen. Het wordt hoog tijd dat in Nederland succesvol ondernemerschap erkend wordt door middel van normale belastingtarieven en dat belastingen die ondernemers doen besluiten te emigreren worden aangepast. Dat is namelijk beter voor de werkgelegenheid.

    • P. Paternotte