Museumplein

Foto: AMSTERDAM - De herinrichting van de oostzijde van het Museumplein in Amsterdam is grotendeels voltooid. Er zijn een zogeheten 'lichtcirkel', een aantal lantarenpalen in een kring, een fietspad en een voorlopige parkeerplaats aangelegd. De verplaatsing van het Ravensbrückmonument, de aanleg van een ondergrondse parkeergarage en de uitbreiding van het Van Gogh Museum volgen. In december 1998 moeten de werkzaamheden aan het plein zijn afgerond. Een groep tegenstanders van de herinrichting, verenigd in de Initiatiefgroep Museumplein Amsterdam, heeft een bezwaarschrift ingediend bij de Raad van State tegen het kappen van bomen en tegen de ondergrondse parkeergarage op de hoek van de Van Baerlestraat en het Museumplein. Het bezwaarschrift wordt in september behandeld. In het ontwerp van de Deense hoogleraar landschapsarchitectuur Sven Ingar-Andersson is geen plaats meer voor de kortste snelweg van Europa. Hij wordt in april voor het verkeer gesloten. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)