Lebed verlaat Tsjetsjenië 'hoopvol'

MOSKOU, 16 AUG. Besprekingen tussen president Jeltsins veiligheidsadviseur en de politieke leider van de Tsjetsjeense rebellen zijn gisteren “hoopvol en constructief” verlopen. De zwaar bevochten hoofdstad Grozny beleefde het rustigste etmaal sinds de rebellen tien dagen geleden grote delen van de stad innamen.

“Aleksandr Lebed heeft een goede kans om vrede te brengen in Tsjetsjenië”, zei de leider van de rebellen, Zelimchan Jandarbijev, na afloop van zijn ontmoeting met Jeltsins veiligheidsadviseur. “Lebeds pogingen vrede te stichten verdienen alle lof en de Tsjetsjeense zijde is bereid hem tegemoet te komen.”

Lebed was gisteren voor de tweede keer binnen een week in het strijdgebied, nadat hij van Jeltsin een volmacht heeft gekregen om het ruim anderhalf jaar durende conflict over de status van de deelrepubliek op te lossen. Hijzelf noemde de ontmoeting met Jandarbijev “hoopvol en constructief”. Besloten was een speciale raad op te richten die moet toezien op het wankele staakt-het-vuren dat sinds woensdag lijkt te gelden. Lebed zou vanmiddag een persconferentie geven in Moskou waarop hij ook 'schuldigen' zou aanwijzen voor het gebrek aan weerstand tegen het jongste Tsjetsjeense offensief.

De ontmoeting met Jandarbijev was de eerste tussen het Kremlin en de hoogste Tsjetsjeense leider sinds Jandarbijevs bezoek aan Jeltsin tijdens diens verkiezingscampagne. Het bestand dat toen werd gesloten werd na Jeltsins herverkiezing door de Russen gebroken. Verscheidene Tsjetsjeense commandanten prezen gisteren Lebed als integer en een man van zijn woord, hoewel Sjamil Basajev, de leider van de aanval op Grozny, in een vraaggesprek volhield dat hij “geen enkele Russische man vertrouwt”. “Russen zijn nu eenmaal geen mensen die hun woord houden”, aldus Basajev, die bij de strijd overigens aan de voet gewond is geraakt.

Honderden burgers hebben van de relatieve rust in Grozny gebruik gemaakt om de stad te ontvluchten, na dagenlang in kelders te hebben doorgebracht. In de stad gingen geruchten dat federale troepen een grootscheepse tegenaanval aan het voorbereiden waren. Overigens verblijven nog duizenden burgers in Grozny.