Kunsthistoricus bekent kunstdiefstal

COLUMBUS, 16 AUG. Een Amerikaanse oud-hoogleraar kunstgeschiedenis heeft bekend dat hij uit de bibliotheek van het Vaticaan drie handschriften heeft gestolen die door de 16de-eeuwse 'Meester van Petrarca' waren geïllustreerd. Ook uit bibliotheken van Spaanse kathedralen had de emeritus hoogleraar 14de-eeuwse handschriften ontvreemd.

Dit heeft de aanklager in de Amerikaanse staat Ohio, Edmund Sargus, bekendgemaakt. De 68-jarige Anthony Melnikas, die aan de universiteit van de staat Ohio heeft gewerkt, werd aangehouden nadat een kunsthandelaar in Akron in Ohio argwaan kreeg.

De maximumstraf die tegen Melnikas kan worden uitgesproken, is 57 jaar gevangenisstraf en twee miljoen dollar (3,5 miljoen gulden) boete plus de onkosten van restauratie en transport van de voorwerpen naar Italië en Spanje. (RTS)