Krajicek stuit op Siemerink in New Haven

NEW HAVEN, 16 AUG. Nederland is in de halve finales van het tennistoernooi in New Haven in ieder geval met één speler vertegenwoordigd. Richard Krajicek en Jan Siemerink, respectievelijk als tweede en als tiende geplaatst, ontmoeten elkaar vandaag in de kwartfinale.

Beide spelers brachten hun partijen in de derde ronde gisteren tot winst. Siemerink deed dat een stuk overtuigender dan de Wimbledonkampioen. De gerenommeerde Spanjaard Sergi Bruguera had tegen Siemerink geen schijn van kans: 6-4 en 6-3. Bruguera had in de openingsronde van het toernooi geen medelijden gekend met Jacco Eltingh.

Krajicek kreeg zijn plaats bij de laatste acht niet cadeau. Na een bye in de eerste ronde had hij ook al in de tweede ronde drie sets nodig om de Amerikaan Luke Jensen van zich af te schudden. Dit keer wees Krajicek de Australiër Patrick Rafter ternauwernood terug: 6-4, 5-7 en 7-5. Op 5-4 en 40-0 liet Krajicek niet alleen drie wedstrijdpunten liggen, hij gaf bovendien zijn opponent de gelegenheid de tweede set alsnog te pakken. Daardoor was de strijd weer geheel open. In de derde set maakte de Nederlander een achterstand van 4-1 goed. Op 5-5 zorgde Krajicek voor een doorbraak, waarna hij vervolgens de partij op love uit serveerde.

De winnaar van Krajicek-Siemerink krijgt in de halve finales te maken met de winnaar van de partij tussen de Tsjech Daniel Vacek en de als vierde geplaatste Zuidafrikaan Wayne Ferreira. Vacek verraste de Chileen Marcelo Rios, vijfde geplaatst, met 6-1 en 6-1, Ferreira had slechts 51 minuten nodig om de Rus Andrej Tsjesnokov van zich af te schudden.

In de andere helft van het schema zorgde Mark Philippoussis voor een verrassing. De Australiër schakelde vooral dank zij zijn zeer harde service de als derde geplaatste Amerikaan Jim Courier uit: 7-6 en 7-6. Philippoussis ontmoet in de kwartfinale Marc Rosset uit Zwitserland.

Bij een tennistoernooi in de Kroatische stad Umag heeft Carlos Costa gisteren zijn frustraties over eigen falen flink afgereageerd en daarbij, onbedoeld, een lijnrechter verwond. De man werd aan het hoofd geraakt door Costa's racket.

De Spanjaard, als vijfde geplaatst, stond in de tweede ronde met 6-4, 2-6, 0-5 en 0-40 achter tegen Gilbert Schaller. De Oostenrijker serveerde voor de partij. Costa, verklaarde hij later, had de strijd al had opgegeven. Maar met een laatste, vernietigende klap wilde hij alle woede en frustratie uit zijn lichaam slaan.

Hij miste daarvoor echter de juiste greep, een probleem waarmee hij al de hele wedstrijd had gekampt. Het racket vloog uit zijn hand en raakte het rechteroor van een lijnrechter. Die moest zich door een dokter laten behandelen. Toernooileider Gerry Armstrong stelde Costa een boete van ten minste duizend dollar in het vooruitzicht. (Reuter, EFE)