Jaarprognoses verhoogd; Netto winst van Randstad stijgt 23 pct

DIEMEN, 16 AUG. De netto winst van Randstad Holding in Diemen is over de eerste helft van dit jaar met 22,5 procent gestegen tot 70,2 miljoen. Over het eerste halfjaar van 1995 was dat nog 57,3 miljoen. De omzet steeg zelfs met 25,5 procent tot 2,68 miljard gulden.

Mede op basis van de gunstige vooruitzichten voor het tweede halfjaar heeft de directie de omzet- en winstprognose voor 1997 naar boven bijgesteld. Over heel 1996 stelde Randstad-oprichter en topman dr. F.J.D. Goldschmeding vanmorgen de verwachte winststijging op “meer dan 15 procent”.

De cashflow steeg met 24 procent en het eigen vermogen met 32 procent. Per aandeel kwam de winst het eerste halfjaar uit op 1,63 gulden tegen 1,33 gulden in dezelfde periode van 1995.

De werkmaatschappijen van Randstad profiteren niet alleen van de marktgroei, maar konden in nagenoeg alle gevallen ook hun marktaandeel vergroten. De algemene groei van de uitzendmarkten kwam zowel in Europa als in de Verenigde Staten uit op gemiddeld tien procent. In Nederland bedroeg de marktgroei zelfs 28 procent. In België was de toename zeer beperkt, terwijl zich in Frankrijk een marktdaling voordeed. Ook Duitsland kende een lagere groei, hoewel die nog ruim boven de 10 procent lag. De Britse en Spaanse markten ontwikkelden zich zeer voorspoedig.

Temidden van deze globale ontwikkeling konden de Randstad-uitzendbedrijven in alle Europese landen - met uitzondering nog van de kleine Britse markt - hun marktaandeel vergroten. Ook de Amerikaanse Randstad-dochter wist een hoger marktaandeel te behalen, los van de levering van 16.000 uitzendkrachten tijdens de Olympische Spelen in Atlanta. Inmiddels is Randstad Staffing Services in drie jaar uitgegroeid tot absoluut marktleider in de staten Georgia en Tennessee.

Randstad-voorzitter Goldschemding zei zich vanmorgen desgevraagd kritiek op het organisatorisch matige verloop van de Olympische Spelen “in het geheel niet” aan te trekken. De uitzendorganisatie zorgde tijdens de Olympiade in Atalanta voor de inzet van 3500 buschauffeurs. Naar verluidt reden die nogal eens fout.

Goldschmeding: “Alleen in de eerste paar dagen waren er misschien wat problemen. Van alle 3500 chauffeurs die wij recruteerden kwamen er slechts zeventig niet opdagen. In het totaal reden er de eerste dag twintig fout. Ik vind dat alleszins acceptabel. Bovendien was de stemming in Atlanta voortreffelijk. Ik moet zeggen dat het eerder deze week tijdens de opening van de Amsterdam ArenA een stuk chaotischer toeging dan in Atlanta.”

Randstad telde medio dit jaar 933 vestigingen. Een jaar eerder waren dat er 847. In de tweede helft van dit jaar verwacht het uitzendconcern nog zo'n vijftig kantoren te openen.