ISS noteert fors verlies na fraude in VS

KOPENHAGEN, 16 AUG. Het Deense schoonmaakbedrijf ISS heeft in het eerste half jaar een verlies van meer dan 2 miljard kroon (590 miljoen gulden) . Dit is vooral het gevolg van een omvangrijke fraudezaak bij de dochteronderneming in de Verenigde Staten.

ISS, het grootse schoonmaakbedrijf ter wereld, heeft voor bijna 1,8 miljard kroon een voorziening genomen in verband met de verkoop van belangen in de VS. ISS maakte gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers bekend dat de winst van de Amerikaanse dochter structureel te hoog werd opgegeven. Met vervalste stukken in de boekhouding werden de ongeregeldheden voor de directieleden en de accountants verborgen gehouden.

De goodwill van 1,2 miljard kroon is geheel afgeschreven. Het aanvankelijk gereserveerde bedrag van 100 miljoen dollar voor voorzieningen in de VS is verhoogd tot 146 miljoen dollar. Het bedrijf is inmiddels gesprekken begonnen met zijn banken over een financieringspakket voor de lange termijn.

Het forse verlies was voor de president-commissaris, Poul Andreassen, aanleiding om op te stappen. Hij heeft meer dan dertig jaar de functie van bestuursvoorzitter vervuld. Onder zijn leiding is het regionale bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste schoonmaakconcerns in Europa met bij elkaar 135.000 werknemers in dertig landen, waaronder in Nederland.

“Omdat ik persoonlijk de leiding gaf aan de expansie van het bedrijf moet ik de verantwoordelijkheid nemen voor het onjuist handelen van enkele medewerkers, zelfs al ben ik juridisch gezien niet verantwoordelijk”, liet Andreassen weten. Meningsverschillen met managers en enkele commissarissen droegen bij aan zijn besluit.

Michael Dudas, de voormalige financiële topman in de VS, en vijf anderen zijn ontslagen of geschorst, hangende het formele interne onderzoek. ISS heeft zal de resultaten van dit onderzoek overleggen aan de Securities and Exchange Commission (SEC) en Janet Reno, de vertegenwoordiger van het openbaar ministerie.

De onderneming noteerde vorig jaar in de eerste zes maanden een winst van 37 miljoen kroon bij een omzet van bijna 7,0 miljard kroon. Het bedrijfsresultaat kwam in het eerste halfjaar uit op 294 miljoen kroon. Vorig jaar bedroeg de operationele winst 271 miljoen kroon. De koers van het aandeel ISS klapte gisteren met 26 kronen in elkaar tot 109 kroon, en sloot uiteindelijk iets hoger op 124 kroon, een verlies van 11 kroon.