Hollandia betaalt 95 miljoen voor Furness

ROTTERDAM, 16 AUG. Hollandia Industriële Maatschappij, het beursgenoteerde bedrijf van de familie van oud-premier Lubbers, betaalt aan het Rotterdamse opslag- en distributieconcern Pakhoed 95 miljoen gulden voor de overname van het havenbedrijf Furness.

Pakhoed geeft Furness een flinke bruidschat mee: Pakhoed stelt Furness voor de middellange termijn een achtergestelde lening van 40 miljoen ter beschikking waardoor het garantievermogen van Furness 135 miljoen zal bedragen. Pakhoed zal bovendien de kosten van de herstructurering van Furness' stuwadoorsbedrijf Seaport Terminals voor haar rekening nemen en zal daarbij Furness de komende jaren ondersteunen met een exploitatiebijdrage van maximaal 10 miljoen gulden, afhankelijk van het resultaat van Furness.

Dat staat in de letter of intent die Pakhoed en HIM gisteren hebben getekend. De overname, die begin juli al werd aangekodigd, wordt aan het eind van het jaar geëffectueerd.

Furness realiseerde vorig jaar een winst van 8,5 miljoen gulden bij een omzet van 600 miljoen. Furness, dat eind jaren tachtig door Pakhoed werd overgenomen, is een verzameling van zo'n vijftig werkmaatschappijen, waaronder autodealers (DAF, Volvo), havenactiviteiten (onder meer Seaport Terminals) en logistiek (opslag- en distributie van levensmiddelen).

Pakhoed wilde al langere tijd af van Furness, waarin een groot aantal activiteiten op het gebied van logistiek en handel zijn samengebracht. Pakhoed wil zich concentreren op zijn activiteiten op het gebied van opslag en distributie voor de olie- en chemische industrie.

Directeur Rob Lubbers van HIM verklaarde begin juli toen hij de overname van Furness bekend maakte, dat de 2000 werknemers van Furness hun baan zullen behouden.

HIM zal ten minste de helft van de koopsom financieren door een aandelenemissie. De prospectus daarvoor zal in het najaar verschijnen. Lubbers, die samen met zijn broer, ex-minister-president drs. R. Lubbers driekwart van de aandelen van Hollandia bezit, is niet van plan zelf ook nieuwe aandelen bij te kopen.