Gist-brocades verwerft meerderheidsbelang in Bio-Intermediair

Gist-brocades, producent van bakkersgist, penicilline en enzymen, wordt zo goed als zeker meerderheidsaandeelhouder van het in Groningen gevestigde bio-farmaceutische bedrijf Bio-Intermediair.

Daartoe zal het concern aandelen overnemen van een aantal participatiemaatschappijen waaronder Alpinvest, Equity Investment Partners Europe Equipe, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, Rabo Biotech Venture Fund en Residentie Partners. Gist had al een minderheidsbelang van 20 procent in het bedrijf.

Bio-Intermediair, een nog jonge onderneming, levert op contractbasis bio-farmaceutische preparaten (geneesmiddelen) die door fermentatie (met behulp van levende cellen) zijn verkregen. Zo'n produkt is bijvoorbeeld insuline en factor-8 (voor hemofilie-patiënten).

Het bedrijf heeft een vestiging in Groningen, waar vijftig mensen werken. Begin dit jaar is de onderneming begonnen met de bouw van een soortgelijke fabriek in Montreal, die begin volgend jaar klaar zal zijn.