Een cursus popconcert

Het Hart Bonkt treedt op: 18 aug. Amphitheater Purmerend; 21 aug. Openlucht Theater Bloemendaal; 23 aug. SCC de Stoep, Spijkenisse 26 aug. Openlucht Theater, Utrecht; 29 sept. Stadstheater, Zoetermeer; 6 okt. Concertgebouw, Haarlem; 20 okt. C.C. De Vest, Alkmaar. Inl. 020-6246380.

De meeste popconcerten, van Michael Jackson bijvoorbeeld, beginnen pas 's avonds laat, het is er druk en donker, en het stinkt naar bier. Maar laatst zag ik bij daglicht een concert in de open lucht, midden in een fris bos. Het Hart Bonkt heet de band die optrad. Die zingt liedjes in het Nederlands en is opgericht door zangeres Leoni Janssen, die vroeger het Jeugdjournaal presenteerde. Het Hart Bonkt speelt speciaal voor kinderen.

Aan het begin van het concert vroeg Leoni Jansen aan het publiek: “Wie is er wel eens naar een popconcert geweest?” Een meisje van jaar of zes stak haar vinger op: “Ja ik. Naar Repelsteeltje.” De andere jongens en meisjes, allemaal tussen de vijf en tien jaar oud, begonnen te lachen. Maar hoe vaak Leoni Jansen het ook vroeg, niemand bleek ooit naar een echt popconcert te zijn geweest.

Daarom is het handig dat de zangeressen Leoni en Lucretia, en de zangers Jeroen en Rob tussen het zingen door leren hoe je je bij een optreden van een popgroep hoort te gedragen: wanneer je moet klappen, hoe je de muzikanten terug roept voor meer en hoe je moet dansen. Popmuzikanten vinden het ook fijn als het publiek meezingt. Dat weten ze tenminste zeker dat de mensen ook thuis naar hun liedjes luisteren. Leoni en Lucretia begonnen het optreden met een makkelijk versje, waarvoor je niet eens thuis had hoeven oefenen: 'Hèè gezellig/ Ja, gezellig/ Wat gezellig/ Heel gezellig/ Gôh, gezellig/ Erg gezellig/ Gezellig hè.'

Rob draagt een groen pluchen berenkostuum en hij heeft een kaal hoofd. Rob zingt het opwindende 'Wild Ding'. 'Wild Ding' is de letterlijke vertaling van 'Wild Thing', een liedje dat bekend is gemaakt door de Amerikaanse popgroep The Troggs. 'Ik Vind Het Fijn', dat even later wordt gespeeld, is de vertaling van 'I Feel Fine', van de Engelse groep The Beatles. Want al geeft Het Hart Bonkt een popconcert speciaal voor kinderen, de liedjes zijn allemaal ooit geschreven voor volwassenen. Hier hoor je geen liedjes over Dikkertje Dap of Beertje Pippeloentje, maar wel over bustehouders en een stervende boom.

Leoni, Lucretia, Jeroen en Rob gedragen zich niet als popsterren. Ze lijken eerder een stel broers en zussen; ze maken elkaar vaak belachelijk maar zijn daarna juist weer extra lief. Anders dan bij concerten van Lenny Kravitz of Michael Jackson mag iedereen bij Het Hart Bonkt het podium op lopen. Om mee te doen aan de valszing-wedstrijd of met het liedje 'Moet je mij zien', over blozen. Lucretia vraagt dan aan het publiek 'Wie van jullie is wel eens verlegen?'. Dat is een moeilijke vraag, want iemand die verlegen is, steekt nou juist niet zo gauw een hand op. In het bos bij Amersfoort was er maar èèn jongen die op het podium durfde te komen. Maar hij vertelde dan ook over zijn vriendje, dat altijd zo moet blozen.

Even later ging het hard waaien en regenen. Leoni en Lucretia nodigden het publiek uit om op het podium onder het afdakje te komen staan. Steeds meer kinderen en hun ouders holden naar het toneel. Opdat iedereen ze toch nog goed kon bekijken gingen de zangers verder tussen de stoelen. Uiteindelijk stond het publiek op het podium, en zaten de popsterren op de natte tribune.

Dat zal je bij Michael Jackson niet snel gebeuren.

    • Hester Carvalho