Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Coopertest breekt Blankenstein op

ROTTERDAM, 16 AUG. John Blankenstein is gisteren niet geslaagd voor de conditietest die scheidsrechters uit het betaalde voetbal moeten ondergaan. De meest ervaren Nederlandse arbiter haalde op het KNVB-Sportcentrum in Zeist dertig meter te weinig bij het lopen van de Coopertest (2.700 meter in twaalf minuten).

Blankenstein is door de voetbalbond van de arbiterslijst gehaald die voor de komende twee weken was vastgesteld. Hij zou volgende week twee wedstrijden in de eredivisie fluiten: Roda JC-Feyenoord en Volendam-De Graafschap.

De 47-jarige Blankenstein heeft de maximum-leeftijd van 46 jaar voor scheidsrechters in het betaald voetbal reeds overschreden. In januari van dit jaar heeft hij dispensatie van de KNVB gekregen om het seizoen af te maken. Als hij was geslaagd voor de conditietest had hij ook komdend seizoen mogen fluiten.

Volgens een KNVB-woordvoerder was de conditietest in Zeist voor Blankenstein een herkansing, want voor een eerdere test, bestemd voor de scheidsrechters van de internationale lijst, was hij ook al gezakt. Blankenstein zegt desgevraagd dat hij aan die eerdere test helemaal niet heeft meegedaan. “Ik ben al van die internationale lijst afgevoerd, dus ik kon helemaal niet meedoen.”

Blankestein is het volstrekt oneens met de manier waarop scheidsrechters worden getest. “Er ligt te veel nadruk op de conditietest, wat eigenlijk maar een onderdeel is van de medische keuring. Ik ageer hier tegen al jaren. Veel van mijn collega's steunen mij daarin. Er is geen enkele scheidsrechter die in een wedstrijd twaalf minuten achter elkaar hardloopt.”

De verongelijkte scheidsrechter vindt dat andere kwaliteiten dan conditionele belangrijker zijn. “Het gaat tijdens een wedstrijd om het gezag dat een scheidsrechter uitstraalt op spelers en trainers. Ook de mentale weerbaarheid zegt veel meer over het niveau van een arbiter. Ik heb in al die jaren wat dat betreft wel wat opgebouwd. Het is de waanzin ten top dat een mislukte Coopertest de doodstraf betekent.”

Wat de KNVB betreft is het laatste woord over de scheidsrechterscarrière van Blankenstein nog niet gesproken. De scheidrechterscommissie onder leiding van oud-arbiter Charles Corver komt vanmiddag in Delden bijeen om over de kwestie te praten. “Blankenstein is misschien wel de beste scheidsrechter die we in Nederland hebben. Die zet je niet zomaar opzij”, aldus de zegsman van de voetbalbond. Corver zei gisteravond in het NOS-Sportjournaal dat de loopbaan van Blankenstein “mogelijk voorbij” is.