Çiller: Turkije breekt handen vlagschenner

NICOSIA, 16 AUG. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Tansu Çiller, heeft gisteren gewaarschuwd dat Turkije de “handen zal breken” van iedereen die op Cyprus aan de Turkse vlag komt.

Zij deed die uitspraak twee dagen nadat Turkse soldaten het vuur openden op een Griekse Cyprioot die in de bufferzone tussen de Grieks-Cyprische en de Turks-Cyprische zijde van het eiland probeerde een Turkse vlag naar beneden te halen. Afgelopen zondag werd een Griekse Cyprioot doodgeslagen nadat hij met honderden motorrijders door de bufferzone was gedrongen die sinds 1974 het Turks-Cyprische deel van het eiland gescheiden houdt van het Griekse deel.

Sinds de incidenten is de toestand op Cyprus uiterst gespannen. Çiller reisde gisteren naar Cyprus in een blijk van steun aan de “Cyprische broeders”. “Wij zullen jullie nooit alleen laten, mijn Cyprische broeders, in het verdedigen van jullie zaak”, zei Çiller tijdens een persconferentie op het eiland.

De Griekse premier Simitis, die wegens de kwestie is teruggekeerd van vakantie, noemde de actie van de Turkse soldaten een “provocatie zonder precedent” en zei dat het gedrag van de Turkse soldaten aantoont dat zij “criminelen” zijn. Hij riep de internationale gemeenschap op het Cyprische volk te steunen tegenover de “onmenselijke” houding van de Turken op Cyprus.

De islamitische premier, Necmettin Erbakan, zei dat de twee dode Griekse Cyprioten zijn te wijten aan de “provocatie” van Griekenland en de Griekse Cyprioten.

Cyprus is verdeeld sinds Turkse troepen in 1974 het noordelijke deel van het eiland bezetten nadat in Nicosia een door de vroegere Griekse militaire junta gesteunde coup werd gepleegd. Alleen Turkije erkent de zelf uitgeroepen 'Turkse Republiek van Noord Cyprus' die in 1983 werd gesticht. De Griekse zijde van Cyprus is wel internationaal erkend.

De Verenigde Staten noemden de reactie van de Turkse soldaten op de Griekse demonstranten in verhouding met de dreiging die van de situatie uitging, “disproportioneel”.

Pag.4: 'Zeer delicaat moment'

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de VS de regering van Cyprus oproepen zijn burgers uit de bufferzone te houden en de Turks-Cyprische regering manen het gebruik van wapens in niet bedreigende situaties te vermijden.

De Griekse minister van Defensie, Gerassimos Arsenis, zei dat de relaties met Turkije op een “zeer delicaat moment” zijn aangeland . Griekse troepen hebben de opdracht iedere territoriale schending door de Turken in de Egeïsche zee, het Griekse luchtruim en de noordelijke grensregio te verijdelen, aldus Arsenis. Een hoge Griekse regeringsfunctionaris die niet met naam genoemd wilde worden, verklaarde dat “iedere beweging van de Turken in zuidelijke richting onmiddellijke oorlog met Griekenland zal betekenen”. Het tweede Grieks-Cyprische slachtoffer zal vanavond worden begraven. Tegen de tijd dat de ceremonie voorbij is, zal het donker zijn, wat de kans op demonstraties en incidenten volgens de autoriteiten verkleint. De Cyprische regering heeft de Grieks-Cyprische gemeenschap gemaand tot zelfbeheersing tijdens de begrafenis. (AP, Reuter, AFP)