Champions League krijgt 24 deelnemers

GENÈVE, 16 AUG. De Champions League wordt met ingang van het seizoen 1997-'98 uitgebreid van zestien naar 24 clubs. De acht hoogst genoteerde landen op de ranglijst van de Europese voetbalunie (UEFA) mogen behalve de landskampioen ook een tweede club voor het toernooi inschrijven. Die acht ploegen moeten wel aan de voorronden deelnemen.

De UEFA zal later dit jaar bekendmaken om welke acht landen het gaat. Dan laat de voetbalunie zich ook uit over de kwalificatie-voorwaarden en de consequenties van de nieuwe opzet voor de overige Europese bekertoernooien. De leden van het hoofdbestuur van de UEFA konden het daar gisteren tijdens een bijeenkomst in Genève nog niet over eens worden.

De club die in de nationale competitie achter de landskampioen op de tweede plaats eindigt, zal naar alle waarschijnlijkheid worden toegelaten tot de (voorronde van de) Champions League. Maar later dit jaar maakt de UEFA pas de definitieve selectieprocedure bekend. Gisteren werd ook nog de mogelijkheid geopperd dat een land bijvoorbeeld een club mag inschrijven die uitzonderlijk goed gepresteerd heeft in één van de andere Europa-Cuptoernooien.

De UEFA was aanvankelijk van plan om met ingang van volgend seizoen de Champions League in vier groepen van zes clubs in te delen. Dat zou vier extra speeldagen betekenen. Maar de vertegenwoordigers van de voetbalbonden van Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland, België, Portugal, Engeland en Spanje hadden een voorkeur voor zes groepen van vier clubs. Tot die indeling werd uiteindelijk ook besloten. De groepswinnaars en de twee beste nummers twee plaatsen zich voor de kwartfinales.

De UEFA wil alle kampioenen van de vijftig aangesloten landen tot de voorronden van de Champions League toelaten. Nu wordt nog een aantal minder sterk geachte ploegen naar het UEFA-Cuptoernooi doorgesluisd.

In Genève was de KNVB aanwezig met J. Staatsen (voorzitter betaald voetbal), P. Vogelzang (directeur betaald voetbal) en H. Been (algemeen directeur). (ANP)