Brits rundvlees

Foto: MACHYNLLEDH - “Eet gerust Brits rundvlees” luidt de oproep van een slagerij in Wales aan zijn klanten. Met dergelijke oproepen aan consumenten probeert de Britse rundvleesindustrie de verkoop van haar produkten te stimuleren. Waarop dat vertrouwen gebaseerd zou moeten zijn wordt niet vermeld. Dit voorjaar kwamen duidelijke aanwijzingen aan het licht dat het eten van vlees van koeien met BSE bij mensen de Kreutzfeld-Jakob ziekte kan veroorzaken. Daarna liep de rundvleesconsumptie dramatisch terug. Het wereldwijde exportverbod heeft tot nu toe 9.000 banen gekost en een einde van de crisis is nog niet in zicht. De ontdekking van Britse onderzoekers dat de ziekte ook van koe op kalf kan worden overgebracht bemoeilijkt een spoedige opheffing van het exportverbod. (Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer)