Belgische meisjes terug na ontvoering

BRUSSEL, 16 AUG. De Belgische justitie heeft gisteren in een voorstad van Charleroi twee ontvoerde meisjes teruggevonden.

Hiermee is een eerste doorbraak geboekt in een golf van verdwijningen. Vier mannen en twee vrouwen werden aangehouden in verband met de ontvoeringen, tenminste drie van hen hebben bekend. Zij zouden deel uitmaken van een netwerk van pedofiele pornografie en prostitutie.

De twee meisjes, Sabine Dardenne (12) uit Doornik en Laetitia Delhez (14) uit Bertrix, werden gevonden in een kleine ruimte achter een metalen kast, waar werd gezocht op aanwijzing van een eerder deze week aangehouden man.

De meisjes, die respectievelijk sinds 28 mei en 9 augustus werden vermist, zouden fysiek in goede gezondheid zijn maar wel in shocktoestand verkeren. Seksueel misbruik wordt niet uitgesloten. De hoofdverdachte is eerder veroordeeld tot tien jaar cel wegens pedofilie en ontvoering, maar kwam vervroegd vrij.

Twee andere verdachten zijn de echtgenote van de hoofdverdachte en een vriend. Een van de vrouwen werd eerder veroordeeld wegens pedofilie en ontvoering. De drie werden woensdag aangehouden na tips naar aanleiding van de ontvoering van Laetitia Delhez vorige week. Gistermiddag zou de hoofdverdachte bekend hebben met de woorden: “Ik zal u twee meisjes geven.” De twee meisjes werden teruggevonden in een huis van de verdachte, waar eerder deze week al een huiszoeking was geweest. Toen werd de schuilplaats niet gevonden.

De pers was dinsdagavond op de hoogte gesteld dat justitie de verdachten op het spoor was, maar werd verzocht dit niet naar buiten te brengen om het leven van de meisjes niet onnodig in gevaar te brengen.

De autoriteiten wilden zich gisteren niet uitspreken over een eventuele connectie tussen de huidige verdachten en andere verdwijningen van kinderen in België. In dit en vorig jaar zijn zeven kinderen verdwenen. In juni verdween nog een meisje uit het Waalse Moeskroen.

Nog altijd hangen er in België posters van de in juni vorig jaar verdwenen achtjarigen Julie en Mélissa en van de eveneens spoorloze tieners Eefje en An. Na de verdwijning van Julie en Mélissa werd een opsporingscel opgericht voor kinderverdwijningen.