Basketbalclub Goba drinkt een biertje op faillissement

Het bestuur en de spelers van Basketball Gorinchem (Goba) besloten afgelopen maandag om het eerste team terug te trekken uit de eredivisie. 'Goba was een mooi huis, gebouwd op een slechte fundering. Dat stort een keer in.'

GORINCHEM, 16 AUG. Voorzitter Ron Gülicher zit er ontspannen bij in de kantine van sporthal Oosterbliek in Gorinchem-Oost. Opvallend opgewekt vertelt hij over de opkomst en ondergang van zijn basketbalclub. “Puur zakelijk gezien past er geen profclub in Gorinchem”, zegt hij. Na het terugtrekken van hoofdsponsor C. den Braven heeft Gülicher vergeefs geprobeerd vervangende geldschieters te vinden.

Het eredivisieavontuur van Goba begon zo mooi. In de zomer van 1993 promoveerde het eerste team, dat voornamelijk uit 'eigen kweek' bestond, naar de professionele eredivisie. In de eerste maanden van het seizoen bleek het niveau echter wat hoog gegrepen voor Goba. De ene na de andere wedstrijd ging verloren. Het ontbrak de club aan financiële middelen om in die situatie verandering te brengen. Pas in november 1993 lukte het om een volwaardige hoofdsponsor te vinden: lijmfabrikant C. den Braven.

Den Braven was in die tijd nog sponsor van voetbalclub Dordrecht '90, maar had wel oren naar een nieuw “speeltje”, zoals Gülicher het formuleert. Den Braven verbond zich aan de club voor een periode van twee jaar en stelde 800.000 gulden per seizoen beschikbaar. Op instigatie van de nieuwe sponsor werd het geld vooral gestoken in de aankoop van nieuwe spelers.

Dit aankoopbeleid wierp zijn vruchten af. In het seizoen 1994-'95 won Goba de nationale beker en was de club finalist in de Haarlemse Basketball Week. Een seizoen later eindigde de club als tweede in de competitie. Het lange-termijnbeleid werd echter verwaarloosd. Tweeëneenhalf jaar na de komst van de nieuwe sponsor is Gorinchem Basketball weer terug bij af. Den Braven heeft zich teruggetrokken als hoofdsponsor en er is geen vervangende geldschieter gevonden om nog een seizoen in de hoogste basketbalafdeling te financieren. Terugkijkend realiseert Gülicher zich, dat Goba een risico heeft genomen door met Den Braven in zee te gaan.

“Den Braven had al een bepaalde naam in de topsport, en die was niet onverdeeld positief. Maar ja, als iemand met veel geld wappert, verdwijnen principes snel. Den Braven is een wispelturig persoon. Vaak wilde hij nadrukkelijk aanwezig zijn, hoewel hij geen verstand heeft van basketbal. En soms liet hij zich lange tijd niet zien in de sporthal.”

Bovendien ontbrak het de club aan een goede structuur, zegt Gülicher. Goba miste een professionele instelling. De Stichting Ondersteuning Basketball Gorinchem, die zich uitsluitend bezighield met het profteam, werd tot ergernis van de voorzitter slechts bestuurd door amateurs. Gülicher: “In het begin was Flip van Wijk zowel voorzitter van de stichting als van de vereniging. Niet slim, want die zaken moet je scheiden. Na Van Wijk hebben we vijf verschillende voorzitters van de stichting gehad. In tweeënhalf jaar tijd!”

Toen bleek dat een financiële basis voor het komend seizoen ontbrak, werd de stichting 31 juli failliet verklaard en besloot het verenigingsbestuur het eerste team terug te trekken uit de eredivisie. De spelers en de coach ontvingen dezelfde dag nog een ontslagbrief.

Op verzoek van een aantal spelers ondernam Gülicher nog een laatste financiële reddingspoging. De spelers boden aan een deel van hun salarissen in te leveren. Maar de tijd begon te dringen: half september begint de nieuwe competitie. De zoektocht naar sponsors werd nog bemoeilijkt door het optreden van manager B. Borg van het eerste team, die in juli aan de pers vertelde dat er een bestuurscrisis bij Goba heerste. Dat weerhield, zegt Gülicher, veel bedrijven ervan geld in de club te investeren.

Afgelopen maandag adviseerde het bestuur de spelers om de strijd te staken. “De spelers mochten het zeggen”, zegt Gülicher. “Ik heb ze voorgehouden dat doorgaan zakelijk onhaalbaar is. Het heeft geen zin om een auto de weg op te sturen die maar twee cylinders heeft.” Op een enkeling na was de selectie ervan overtuigd dat uitkomen in de eredivisie geen zin meer had.

Gülicher heeft zich bij het onvermijdelijke neergelegd. De voorzitter troost zich met de gedachte dat de meeste spelers bij andere clubs terecht konden. Eén speler, een jong talent, blijft voor Goba uitkomen. De club moet volgens de voorzitter niet bij de pakken neer gaan zitten. “Het heeft absoluut geen zin schuldigen aan te wijzen, we moeten leren van de dingen die fout zijn gelopen. Ik zie het positief in. Ik drink er een pilsje op en ga door met de club, want het basketbal kan ik niet loslaten.”

De voorzitter heeft grote plannen met Goba. Het tweede team gaat verder als eerste team en komt uit in de eerste klasse, de op twee na hoogste afdeling. “Over drie jaar staan we er weer. Daar ben ik van overtuigd. Pas als het niet lukt om terug te keren in de eredivisie, heb ik gefaald.” Maar Gülicher maakt niet nogmaals dezelfde fout. “Als er morgen weer een Den Braven op de stoep staat met een grote zak geld, gaat de club daar niet op in. Wat deze club nu nodig heeft is rust.”

    • Philip de Witt Wijnen