Akzo Nobel verkoopt zoutbelang VS

Chemieconcern Akzo Nobel doet bijna al zijn zoutbelangen in Noord-Amerika van de hand. Het Amerikaanse concern Cargill (onder meer ook actief in granen en cacao) neemt de zoutproduktie, verwerkings- en verkoopfaciliteiten van Akzo Nobel Salt in Clarks Summit (Pennsylvania) over. Beide partijen hebben hiertoe gisteren een intentieverklaring ondertekend.

De verkoop omvat alle bedrijven van Akzo Salt in Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied. Alleen de zoutmijn en het distributiecentrum in Retsof in de Amerikaanse staat New York blijven buiten de transactie.

Verkocht worden de hoofdvestiging van Akzo Nobel Salt in Clarks Summit, steenzoutmijnen bij Cleveland (Ohio) en op Avery Island (Louisiana), vacuümzout-faciliteiten in St. Clair (Michigan), Watkins Glen (New York) en Akron (Ohio) en zeezoutfaciliteiten in Timpie (Utah) en op het eiland Bonaire. Ook gaan de verpakkingsfabrieken en opslagfaciliteiten van de hand en maken merknamen, waaronder Diamond Crystal, onderdeel uit van de verkoop.

De zoutmijn in Retsof was vorig jaar onbruikbaar geworden en vereiste een nieuwe investering. Akzo Nobel concludeerde begin 1996 dat met zo'n investering gedurende een lange periode “aanzienlijke” bedragen gemoeid zouden zijn. Dat ging Akzo Nobel een stap te ver, waarop tot afstoting is besloten. In totaal vertegenwoordigen de zoutbelangen in Noord-Amerika een omzet van 450 miljoen dollar (circa 750 miljoen gulden) per jaar.