Wave van 'Bea' troost voor Ajax-fans

AMSTERDAM, 15 AUG. Wanneer op de snelweg A1 tussen Amsterdam en Utrecht rond zes uur de afslag Arena in zicht komt, verrijst ter linkerzijde de Amsterdam Arena. Een droomwens gaat in vervulling. Het modernste stadion van Nederland, misschien wel van Europa, mag eindelijk worden bezocht.

Auto's schuiven centimeter voor centimeter richting het Ajax Starship. De file wordt naarmate het stadion dichterbij komt langer en de verkeersopstoppingen nemen toe. Twee uur duurt de sluipgang naar de gewenste parkeerplaats. Maar wie het fantastische openingsfeest van de Arena wil meemaken, moet geduld hebben.

Voordat het futuristische openluchttheater wordt betreden, dient natuurlijk een foto en liefst een video-opname te worden gemaakt. Vader, moeder en de kinderen voor de Arena. Camera's klikken op het stadionplein. Jongens delen wattenstokjes uit. Waarom doet er niet toe, maar het schijnt lawaaiig te worden. Opvallend veel mannen in uitgaanskostuum, vrouwen in het lang en meisjes in korte rokjes. Iedereen is vriendelijk, iedereen lacht, ook de gastvrouwen en suppoosten bij de ingang. Het is tenslotte niet elke dag feest.

Hier en daar ligt nog bouwmateriaal in de catacomben van het theater. De gangen en trappen naar de tribune en feestlokalen zijn smal. Mensen, veel mensen, te veel mensen. Waar is hier de nooduitgang? Niemand weet het. Hier is immers feest. Wordt hier ook gevoetbald? Ja, maar tussen de festiviteiten door. Voetbal is bijzaak. Maar toch niet voor de voetballers en hun trainer? Die spelen immers tegen AC Milan, de club van Savicevic, de tovenaar van Montenegro, de club van Baggio. Die willen echt wel voetballen - èn winnen.

Het dak van de Arena is gesloten. Tussen de tribunes en het veld hangen gordijnen. Pas wanneer koningin Beatrix, haar gemaal, haar oudste zoon en het bijna voltallige kabinet er klaar voor zijn, gaat het doek open. Na een rukje van hare majesteit aan een strik wordt een blauw laken ter grootte van een voetbalveld zichtbaar. Het moet een zee voorstellen. Even later schuiven tweedimensionale zeilschepen over het tapijt, ze dragen een naam: een van de kleinste heet Emmen, een van de grootste heet Feyenoord, maar de allergrootste heet Ajax. Nederland en vloten, met Amsterdam als stralend middelpunt. Zo is het. Ruim zeshonderd vrijwilligers nemen aan de vlootschouw deel; Trijntje Oosterhuis zingt een speciaal gecomponeerde hymne.

Dan komt Ajax-lieveling Frank Rijkaard binnen met een fakkel. Hij loopt naar de eretribune en ontsteekt een vlam. De blauwe zee gaat open, het groene veld komt tevoorschijn. Aan de hand van de oudste Ajacied betreedt de jongste Ajacied, de 7-jarige Leandro Resida, het veld, gevolgd door de voetballers van Ajax en AC Milan. Precies op tijd schieten vier straaljagers over het stadion, waarvan het dak nu open is.

De feestwedstrijd begint spectaculair. Al bij de eerste stappen van de spelers vliegen stukken gras in het rond. Het veld, dat twee weken geleden nog de mislukte eerste versie moest vervangen, blijkt zo zacht als mos. De bal rolt niet, maar schuift. De spelers wanen zich op een tapijt, de individualisten van Milan voelen zich meteen thuis, de Ajacieden verlangen naar een computergestuurde grasmat. De Milanezen zijn nog korter dan de Ajacieden in voorbereiding, omdat hun competitie pas over drie weken begin, maar ze tonen zich veruit de betere. Dat koningin Beatrix zich aan de wave waagt, vergoedt veel verdriet onder de Ajax-supporters. “Bea bedankt”, zingen ze goedgemutst.

De 51.000 bezoekers storen zich niet aan het klasseverschil tussen Ajax en Milan - voetballiefhebbers zijn schaars vanavond. De slotakkoorden van het feest zijn indrukwekkend. Wanneer de voetballers in het donker het veld hebben verlaten, gaan vier percussiegroepen op open vrachtwagens vooraf aan het optreden van enkele vertolkers van het populaire lied. Het zal niet naar ieders smaak zijn, maar wie maalt er om. De avond was mooi, het lawaai viel mee en het eerste bezoek aan de Arena was een droom. Maar feest is het niet elke dag bij Ajax.

    • Guus van Holland