Voorkeur; Muziek

PRINSENGRACHTCONCERT MET MIRICIOIU Het Prinsengrachtconcert viert na vijftien jaar het derde lustrum met een tweedaags festival op en rond de Amsterdamse Prinsengracht voor het Pulitzer Hotel, vlakbij de Westerkerk. Op 17 aug (20u30) is er op de dekschuiten in de gracht een optreden van Nelly Miricioiu, die dankzij jarenlange spectaculaire optredens tijdens concertante opera-uitvoeringen in de Vara-matinee een in ons land buitengewoon geliefde ster werd. Rechtstreeks uitgezonden door de AVRO-tv zingt Miricioiu, bijgestaan door tenor Luca Canonici, de pianist David Harper en het Groot Omroepkoor olv Martin Wright, operamuziek van Donizetti, Rossini, Puccini, Verdi, Cilea en Catalany. Vooraf is er een optreden van saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen.

Op vrijdag 16 aug (15u) begint, met Pieter van Vollenhoven als starter, in de Tuinzaal van het Pulitzer Hotel een poging van tal van bekende landgenoten (van Henk van Os tot Joop Braakhekke) om het nu wel erg slappe wereldrecord non stop-pianospelen in het Guinness Book of Records op 25 uur te brengen. Vanaf 17u is het voor publiek toegankelijk, gratis zoals dit weekeinde alle veertig concerten in huizen, tuinen en op dakterrassen (wel resereveren tussen 15 en 18u op 020-6268495). Zaterdag 17u is er op de ponton een slagwerkconcert voor kinderen.

ZOMERCONCERTEN Het Concertgebouworkest speelt op 16 aug olv Riccardo Chailly de Variaties voor orkest op 31 van Schönberg en de Vijfde symfonie van Bruckner. Het New Mozart Ensemble speelt 17 aug Cassation en de Pianoconcerten KV 449 en 414 met Melvyn Tan als solist. De Amsterdamse Bachsoliosten spelen 20 aug werk van J.S. Bach: vier orkestsuites met Marieke Schneemann op fluit. Zomerconcerten vinden om 20u15 plaats in het Amsterdamse Concertgebouw

DANIËL MUZIEKDAGEN De Daniël Muziekdagen, concerten met kamermuziek en een serie masterclasses rond het Daniel String Quartet met als gast Rostislav Dubinsky van het Borodin Trio, vinden dit jaar voor de zevende keer plaats van 16 aug tot 1 sept rond Slot Zeist in Zeist. Concerten van het Daniël String Quartet en het Borodin Trio (met muziek van Schubert, Sjostakowitsj, Tanejev, Smetana, Mendelssohn, Beethoven, Mozart, Schnittke en Chausson) zijn er in de kerk van de Broedergemeente op 16, 17, 20 en 23 aug, telkens om 20u15. Res 030-6922767 en bij VVV's in Zeist, Doorn en Driebergen.

ZEELIEDERENFESTIVAL Het traditionele Zeeliederenfestival in het Nederlands Scheepvaartmuseum, het voormalige 's lands Zeemagazijn in het Amsterdamse Oosterdok nabij het Centraal Station waar ook de replica van het VOC-schip Amsterdam ligt afgemeerd, vindt dit jaar plaats op 17 en 18 aug. Zeven shantykoren, waaronder een Franse groep en het huiskoor Dwarsgetuygt, verzorgen 22 optredens op de binnenplaats en de steiger. Openingstijden: za 10-17u; zo 12-17u.

ANACAONA Ze zouden in '93 spelen in de Amsterdamse Melkweg maar door visumproblemen bleven ze thuis: de vrouwen van het Cubaanse Anacaona. In 1937 droegen zeven van hen de achternaam Castro, en inderdaad, het waren zussen. Van de bezetting van toen is er niemand meer over maar ook nu zitten er in deze 13-vrouwsband weer twee zusjes: leidster Georgia Alexandra Aguirre Gonzáles op bas en Dorita Graciela op tenorsaxofoon. 17 aug Paradiso Amsterdam.

BIG CAT Het Engelse Big Cat-label heeft een avond georganiseerd in Tivoli met vier optredens. Onder andere zijn te zien Raissa, het Engelse trio dat trip hop-achtige muziek maakt, en het Australische The Dirty Three, die instrumentale muziek maken met een hoofdrol voor de viool. Ook bekend van de platen van Nick Cave. 17 aug Utrecht Tivoli.

LOS LOBOS Iedere zomer komt de Californisch/Mexicaanse groep een keer naar Paradiso, dat dan altijd uitverkocht is. Los Lobos heeft nu ook weer een eens goeie plaat gemaakt: Colossal Head. 22 aug Amsterdam Paradiso, 24 aug Lowlands-festival.