Toptijd Masterkova op Engelse mijl

ZÜRICH, 15 AUG. Svetlana Masterkova heeft gisteren bij Grand Prix-wedstrijden in Zürich een wereldrecord gelopen op de Engelse mijl. De Russin liep de afstand van 1.609 meter in 4 minuten en 12,56 seconden, ruim ruim drie seconden sneller dan het oude record van de Roemeense Paula Ivan. Masterkova's tussentijd na 1.500 meter was 3.56,76, de beste seizoenprestatie op die afstand. Tijdens de Olympische Spelen in Atlanta won de atlete zowel de 800 meter als de 1500 meter.

“Een perfecte race”, zei Masterkova tevreden. “Als de omstandigheden goed zijn, dan gaat het wereldrecord op de 1.500 meter er binnenkort ook aan.” Naast de winstpremie van 8.000 gulden en de bonus voor het wereldrecord van ruim 85.000 gulden kreeg Masterkova ook een kilo goud ter waarde van 20.000 gulden.

De Grand Prixwedstrijd, één van de Golden Four, beschikt over een budget van 7,5 miljoen gulden en is daarmee het duurste en lucratiefste toernooi in het atletiekcircuit. De prijzenpot voor de deelnemende atleten bevat een bedrag van bijna vijf miljoen gulden.

Dennis Mitchel versloeg op de 100 meter sprint olympisch kampioen en wereldrecordhouder Donovan Bailey uit Canada. De Amerikaan won in een tijd van 10,04 seconden. Derde werd de Brit Linford Christie voor Ato Boldon uit Trinidad. Bij de vrouwen revancheerde Merlene Ottey zich op de 100 meter op olympisch kampioene Gail Devers. De Jamaicaanse sprintster, op de Spelen tweede in dezelfde tijd als winnares Devers, finishte na 10,95 seconden. Gwen Torrence, derde in Atlanta, was een honderdste langzamer. Devers liep elf seconden rond.

De Deen Wilson Kipketer lukte het opnieuw niet het wereldrecord op de 800 meter te verbeteren. Met 1.42,61 bleef hij een kleine seconde verwijderd van de toptijd van wereldrecordhouder Sebastian Coe. Kipketer versloeg olympisch kampioen Vebjörn Rodal uit Noorwegen. De Keniaan Daniel Komen, die afgelopen weekeinde het wereldrecord op de 3.000 meter maar net miste, nam gisteren deel aan de 5.000 meter. In een tijd van 12.45,09 bleef hij wereldrecordhouder Haile Gebrselassie net voor. Gebrselassie was vlak voor zijn vertrek naar Zürich op het vliegveld van Addis Abbeba in het huwelijk getreden.

Lars Riedel, olympisch kampioen discuswerpen, won zijn favoriete discipline. De 29-jarige Duitser kwam voor het eerst in zijn lange carrière boven de 70 meter. In zijn vijfde poging liet hij 70,38 noteren. Een prestatie die hij in zijn laatste worp nog eens ruimschoots overtrof: 71,06. Riedel hield, na zijn zege in Oslo, ook zicht op de 'gouden jackpot' die de wereldtop jaarlijks naar de wedstrijdenreeks lokt. De atleet die in de vier wedstrijden het beste presteert, krijgt 20 kilo goud, ofwel zo'n 450.000 gulden in baar geld. Behalve Riedel zijn er nog zeven gegadigden voor die extra prijs.

De Amerikaanse hordensprinter Allen Johnson leed opnieuw een nederlaag op de 110 meter. De olympisch kampioen van Atlanta moest nu zijn landgenoot Jack Pierce voor laten gaan: 13,21 om 13,24 seconden.

Hoogspringster Stefka Kostadinova sprong gisteren weer over de twee meter. Haar sprong van 2,02 meter was voldoende voor de zege. Inga Babakova uit Oekraïne haalde die hoogte ook, maar had in totaal meer pogingen nodig. De Sloveense Brigita Bukovec won de 100 meter horden bij de vrouwen in 12,78, dezelfde tijd als haar Jamaicaanse concurrente Michelle Freeman. (ANP)