Tonga loopt uit voor bokser

NUKU'ALOFA, 15 AUG. Het openbare leven op het eilandje Tonga in de Stille Zuidzee lag gisteren volledig stil. Bijna alle 95.000 inwoners vierden de terugkeer van de olympische boksheld Paea Wolfgramm als een nationale feestdag. De superzwaargewicht van 140 kilo viel op het vliegveld een koninklijk onthaal ten deel.

Bijna de voltallige regering van Tonga heette Wolfgramm, gehuld in traditionele kledij, op emotionele wijze welkom. Het vliegverkeer was door de chaotische feestelijkheden geruime tijd ontregeld.

Na aankomst vertrok de 26-jarige bokser, winnaar van het zilver in Atlanta, naar het paleis van koning Tupou IV voor een officiële ontvangst. “Ik voel me vereerd, trots en blij, heel blij”, stamelde Wolfgramm, die in Nieuw-Zeeland woont. Wegens een fractuur in zijn rechtervuist probeerde de toekomstig profbokser het handenschudden zoveel mogelijk te vermijden.