Spionage N-Zeeland

WELLINGTON, 15 AUG. Nieuw Zeeland heeft de Japanse diplomatieke dienst meer dan tien jaar lang bespioneerd. De spionage had plaats in het kader van een overeenkomst met Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Canada en Australië. Dat schrijft de Nieuw-Zeelandse vredesactivist Nicky Hager in zijn zojuist verschenen boek Secret power.

Volgens Hager houdt ongeveer een derde van de medewerkers van de Nieuw-Zeelandse inlichtingendienst GCSB zich bezig met het bespioneren van de Japanse diplomatieke dienst. De inlichtingendienst zou niet alleen diplomaten bespioneren, maar ook de telefoons, faxen en internet-verbindingen van burgers aftappen. De verzamelde informatie wordt doorgegeven aan de UKUSA-groep, die bestaat uit de vijf genoemde landen. De UKUSA-groep onderhoudt tegelijkertijd contacten met de Japanse inlichtingendienst.

Hager zegt dat de Nieuw-Zeelandse regering niet volledig op de hoogte is van de aktiviteiten van de GCSB. In het voorwoord van het boek schrijft David Lange, een voormalige premier van Nieuw-Zeeland, dat dat een schande is. Het boek heeft hevige reacties losgemaakt in de landelijke pers. De Nieuw-Zeelandse regering heeft nog niet gereageerd op de beweringen van Hager. (Reuter)