Sfeer op Cyprus zeer gespannen na dood betoger

NICOSIA, 15 AUG. Op Cyprus heerst een gespannen sfeer nadat Turks-Cyprische troepen gisteren tijdens een betoging een Grieks-Cyprische man doodschoten die een Turkse vlag wilde verwijderen. Dat gebeurde na de begrafenis van de Grieks-Cyprioot die afgelopen zondag werd doodgeslagen toen hij met honderden motorrijders door de bufferzone was gedrongen die sinds 1974 het Turks-Cyprische deel gescheiden houdt van het Griekse deel van het eiland.

De Griekse premier Simitis sprak gisteren van “de jongste criminele actie” van Turks-Cyprische zijde en noemde die een “ongekende provocatie aan de wereldgemeenschap”. Hij kondigde aan zaterdag een spoedzitting van de Nationale Raad van Cyprus in Nicosia te zullen bijwonen. De Turkse premier Erbakan reageerde gematigd. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Tansu Çiller, daarentegen sprak van “een ernstige provocatie die moet worden gestopt”. Zij zou vandaag het Turkse deel van het eiland bezoeken. Çiller ontbood vanmorgen in Ankara de ambassadeurs van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN.

Twee Britse VN-soldaten raakten gisteren licht gewond bij pogingen de Grieks-Cyprische betogers te verhinderen tot de bufferzone door te dringen. Deze waren gisteren in Paralimni, in het oosten van het eiland, bijeengekomen voor de begrafenis van de zondag gedode Tasos Isaac. Ook de Cyprische president Klefidis was aanwezig, evenals aartsbisschop Chrisóstomos die in een toespraak zei dat de overleden man “een voorbeeld was voor iedereen en voor alle toekomstige generaties”. Chrisóstomos noemde de Turken “barbaren”. Familie en vrienden van de overledene trokken daarop naar de plek waar hij was gestorven. Daar sloeg in korte tijd de rouwstemming om in woede. Een 26-jarige neef van de overledene, Solomos Solomou, wist door een kordon van VN-troepen heen te breken en klom in een vlaggemast om de Turkse vlag naar beneden te halen. Boven in de mast werd hij door drie kogels getroffen. Hij overleed een kwartier later. Ook anderen werden door kogels getroffen.

De Finse commandant van de VN-troepen kritiseerde het gedrag van de Grieks-Cyprische betogers, maar noemde de reactie van Turks-Cyprische zijde “volkomen verkeerd”. Volgens de Fin ging er van de betoging “geen enkele dreiging uit voor de territoriale integriteit” van het Turks-Cyprisch gebied.

De Turks-Cyprische leider Rauf Denktas zei de Cyprische president Klefidis te willen ontmoeten. De VS hebben de partijen opgeroepen rustig te blijven. (AFP, AP, Reuter)