Rechtzaak

In het middeleeuwse kerkje van Anloo houdt de Etstoel, het oude Drentse gerechtshof, za 17 aug een rechtszitting. De drost en 24 etten spreken recht in twee zaken. De dienstmeid van de dominee van Zuidwolde wordt beschuldigd van brandstichting, een vergrijp waarop de doodstraf staat. De tweede zaak gaat over verbroken trouwbeloften van twee jonge mensen, waarbij de etten de intiemste details te horen krijgen.

Beide zaken berusten op historische feiten. De voorstelling duurt ongeveer een half uur en begint ieder heel uur van 10u tot 17u. Er is za ook een authentieke 16de eeuws markt in Anloo. Schutters strijden om de hoogste eer en van heinde en verre stromen artiesten toe om het volk te vermaken. Za is de feestdag van St. Magnus, de patroon van de kerk van Anloo. Bijna alle 350 inwoners van het dorp doen mee aan de activiteiten.