'Onderhandelingen over kernstopverdrag definitief mislukt'

GENÈVE, 15 AUG. De crisisbesprekingen in Genève over de tekst van een verdrag over een wereldwijd verbod op het testen van kernwapens zijn definitief mislukt. Dat heeft de Indiase vertegenwoordiger bij de besprekingen vanmorgen bekendgemaakt. India verzet zich, op het allerlaatste moment met de steun van Iran, tegen de ontwerptekst omdat deze geen tijdschema bevat voor algehele nucleaire ontwapening.

De Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn daar op tegen.

“We hebben een formulering gevonden waar iedereen zich in kan vinden en die zegt dat er geen consensus mogelijk is”, aldus de vertegenwoordiger. Volgens de diplomaat heeft het comité dat een oplossing voor de crisis probeerde te vinden, besloten om het verdrag niet officieel voor te leggen aan de uit 61 leden bestaande VN-ontwapeningsconferentie in Genève. Deze zou het na goedkeuring op zijn beurt voorleggen aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De Indiase premier, Deve Gowda, heeft gisteren in een rede ter gelegenheid van de nationale Onafhankelijksdag het verzet van India tegen het verdrag nogmaals toegelicht. “We hadden gehoopt dat het verdrag zou leiden tot de verwijdering van alle kernwapens maar de nucleaire machten zijn niet bereid om dat te accepteren. Ze willen hun kernwapens houden en daar kunnen we niet mee instemmen.”

India beschikt sinds 1974 over de kennis om een kernbom te bouwen maar heeft dat naar eigen zeggen tot nu toe niet gedaan. Deve Gowda zei gisteren echter dat India de mogelijkheid van het ontwikkelen van een kernbom open wil houden “met het oog op zowel openlijk aanwezige als clandestiene kernwapens in de regio”. De premier doelde daarmee op de 'openlijke' kernmacht China en op India's aartsvijand Pakistan, dat volgens India in het geheim kernwapens heeft ontwikkeld. Alle politieke partijen in India steunen het verzet tegen het verdrag. Uit opinipeilingen blijkt dat ongeveer zestig procent van de ondervraagden wil dat India op korte termijn een nieuwe kernproef houdt. (AP, AFP, Reuter)