Megawati opnieuw verhoord door de Indonesische politie

JAKARTA, 15 AUG. Megawati Soekarnoputri Kiemas is vanmorgen voor de tweede keer door de Indonesische politie verhoord. De autoriteiten willen weten welke rol Megawati speelde bij de rellen die vorige maand uitbraken nadat de politie het hoofdkwartier van haar partij had bestormd. Het verhoor duurde vier uur.

Megawati verscheen vandaag om tien uur plaatselijke tijd, in gezelschap van haar advocaat en ongeveer vijftien medestanders, op het politiebureau in de hoofdstad, Jakarta. Zij verliet het gebouw ruim vier uur later via een zij-ingang. Na afloop van het verhoor zei Megawati dat de politie haar niet nog eens zal oproepen om haar te ondervragen.

Megawati was net als vorige week vrijdag, toen zij zes uur werd verhoord, opgeroepen als getuige, niet als verdachte. Volgens haar advocaat, R.O. Tambunan, heeft de politie geprobeerd aanwijzingen te vinden voor een verband tussen Megawati en de onlangs gearresteerde leider van de verboden Democratische Volkspartij (PRD), Budiman Sudjatmiko. De autoriteiten betichten de PRD, die zij beschouwen als een communistische partij, van het aanstichten van de rellen. “Het verhoor is afgelopen, omdat de regering geen feiten kon ontdekken die Megawati in verband brachten met Budiman en de PRD”, aldus Tambunan. “De politie heeft helemaal geen bewijzen. Het verhoor wordt als afdoende beschouwd gezien de afwezigheid van bewijsmateriaal.”

President Soeharto zei gisteren in een interview met de Japanse krant Nihon Keizai Shimbun dat Megawati mogelijk zal worden gearresteerd. Hij verklaarde dat Megawati wordt verhoord “omdat zij heeft toegelaten dat dergelijke elementen (Soeharto doelt op communistische infiltranten, red.) misbruik maakten van de conflicten binnen haar partij en van de politieke bijeenkomsten.” “Een besluit zal worden genomen volgens de wet of zij moet worden gearresteerd na afloop van de verhoren”, aldus de president.

De rellen in Jakarta braken uit op 27 juli naar aanleiding van Megawati's afzetting als leidster van de semi-oppositionele Indonesische Democratische Partij (PDI). Bij de rellen vielen vier doden en raakten tientallen mensen gewond. (AFP)