Livsjits nieuwe minister Financiën in Rusland

MOSKOU, 15 AUG. Aleksander Livsjits, de chef van de economische adviesraad van de Russische president Jeltsin, is vandaag benoemd tot de nieuwe minister van Financiën van Rusland. Hij krijgt daarmee onder meer de verantwoordelijkheid voor de belastingen en de controle over vreemde valuta's, de uitvoer en de douane.

De belangrijkste taak van Livsjits zal voorlopig liggen in het indammen van het begrotingstekort. Daarover voert de regering in Moskou dezer dagen onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de verstrekking van het maandelijkse krediet van 330 miljoen dollar in juli stopzette.

Binnen de nieuwe regering gaat de tweede belangrijke economische post, die van eerste vice-premier verantwoordelijk voor economische aangelegenheden, naar de pas 35-jarige bankier Vladimir Potanin, president-directeur van de Onexim-Bank. Onder zijn bevoegdheden vallen de staatscomités voor staatseigendom, energie, concurrentie en statistiek. Het ministerie van Economische Zaken blijft in handen van Jevgeni Jasin. Een andere zware functie is toebedeeld aan Aleksander Bolsjakov, die de verantwoordelijk man wordt voor Industrie, waaronder ook grondstoffen en transport komen te vallen. De 56-jarige elektrotechnisch ingenieur wordt tevens een van de drie eerste-vicepremiers. De nieuwe bewindsman is afkomstig uit het militair-industrieel complex en was de afgelopen twee jaar voorzitter van een raad die de zorg droeg voor de integratie van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. (AFP)