Leider Burundi wil drie jaar regeren

BUJUMBURA, 15 AUG. De nieuwe leider van Burundi, de Tutsi Pierre Buyoya, gaat er van uit dat zijn regering drie jaar aan de macht blijft. Buyoya zei dit gisteren in een rede op de Burundische radio en staatstelevisie. De nieuwe leider, die via een staatsgreep op 25 juli aan de macht kwam, zei dat er in november “een nationaal debat” over de toekomst van het land gevoerd gaat worden “dat open staat voor alle politieke richtingen”.

De politieke partijen, die bij de staatsgreep buiten de wet werden gesteld, blijven verboden totdat het debat is afgerond.

Zonder daarbij te verwijzen naar de Hutu-rebellen deed Buyoya “degenen die de wapens hebben opgenomen” het aanbod om een “openhartige en eerlijke” dialoog te voeren. Hij voegde daar echter aan toe dat de rebellen “de ideologie van de genocide” moeten afzweren.

Volgens waarnemers in Burundi wilde Buyoya met zijn rede aangeven dat hij bereid is om concessies te doen voor een nationale verzoening. Tegelijkertijd echter zou de nieuwe leider door zijn regering een termijn van drie jaar te geven, willen onderstrepen dat hij niet van plan is te buigen voor de sancties die een groep Afrikaanse landen tegen Burundi heeft ingesteld uit protest tegen de staatsgreep.

Vanuit Tanzania is gisteren een voedselkonvooi van het Wereld Voedsel Programma (WFP) van de Verenigde Naties naar Burundi vertrokken. Maandag besloot Tanzania om - ondanks de sancties - de grens open te stellen voor voedselhulp voor Burundi. (AFP, AP)