Kringloop (2)

Met veel belangstelling las ik het artikel 'De wanhopige kringloop' van W.P. Gerritsen in W&O van 1 augustus. Ruim tien jaar geleden werden mijn vrouw en ik (zij is beeldend kunstenaar) door een collega van het voormalige Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie te Leiden attent gemaakt op een antiek delfstoffenboek van Lazarus Ercker, 1745.

Het boek bevat en groot aantal gravures die mijn vrouw typish 'Escheriaans' vond: de typische poppetjes, de gebouwen, de fouten in het perspectief.

De vader van M.C. Escher, prof. dr. B.G. Escher, was lange tijd directeur van het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie en had vooral interesse in mineralogie. Het is wel aan te nemen dat B.G. Escher het boek van Lazarus Ercker in zijn (privé-)bezit had en dat M.C. Escher het vrijelijk kon inzien. Het kan haast niet anders dan dat M.C. Escher beïnvloed is door deze prenten en wellicht ook door prenten uit andere oude boeken. De overeenkomst met het werk van M.C. Escher is althans toch wel bijzonder groot.

    • M. van de Bosch