Kinderagenda

Krokodil mummie

Drieduizend jaar geleden werden in Egypte overleden mensen gemummificeerd. De Egyptenaren dachten dat zij de dood overwonnen als het lichaam van een overledene intact bleef. Om hiervoor te zorgen werd het lichaam met een zoutoplossing behandeld, gevuld met oliën, harsen en geurige kruiden en in heel veel lappen (windsels) gewikkeld. De dode kon dan in het hiernamaals ook beschikken over zijn lichaam. Niet alleen mensen werden gemummificeerd, ook dieren. Maar alleen dieren die als heilig beschouwd werden zoals bijvoorbeeld de kat en de krokodil. De Egyptenaren geloofden dat de goden in het lichaam van een dier kropen om zichzelf zichtbaar te maken. Iedere god had daarbij een eigen diersoort. Zonnegod Re koos de valk, de godin Bastet de kat en de god Sobek de krokodil. In het Rijksmuseum van Oudheden is een mummie van een Egyptische krokodil te zien. De mummie van de krokodil is al eeuwenoud en de windsels raken los. Daarom moet hij gerestaureerd worden. Carla van Battum voert de restauratie uit. Zij maakt de mummies schoon en zet de losgeraakte windsels weer vast. Carla werkt t/m 30 augustus in een glazen vitrine aan de krokodil. Zo kunnen de bezoekers meekijken. Voor jonge bezoekers ligt er een verrassing klaar.

Het restauratiewerk is te zien op di t/m vr 10-12u en 14-16u, zo van 14-16u. Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden.Inl 071-5163163.

Natuurbelevingstocht

Heb je weleens naar de stilte geluisterd of geluiden geteld? Of met een blinddoek voor door een dicht bos gekropen en je vriendje of vriendinnetje gebruikt als levend fototoestel? Als je tussen de 8 en 12 jaar bent kom dan op woensdag 21 augustus om 14 uur naar het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Dan kun je in groepjes kennis maken met de natuur. Je leert hoe een voedselketen in elkaar zit en waarom een zangvogel rupsen eet. De kosten zijn ƒ 1,00 per kind. Wel reserveren op 0522-472951. Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen.

Als je een paar jaartjes jonger bent, tussen de 5 en 7 jaar, dan kun je op zaterdag 17 augustus om 14u30 een spannende natuurbelevingstocht maken in Oisterwijk. Met een natuurgids, spiegels en blinddoeken ga je op pad. Trek oude kleren aan en meld je aan op 013-5219209. De kosten zijn ook hier ƒ 1,00 per kind. Bezoekerscentrum Oisterwijk, Van Tienhovenlaan 5, Oisterwijk.

Planeetbollen

Planeten die in het heelal voorkomen hebben verschillende kleuren. Zo is de Aarde blauw, Mars is rood en Jupiter is een beetje bruin met een rode vlek. Kinderen tussen de 6 en de 12 jaar kunnen op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus 14 uur kennis maken met de kleuren van planeten. En ze kunnen zelf kleine planeetjes in de vorm van schuimplastic bollen beschilderen. Het kind dat de mooiste planeetbol heeft gemaakt, krijgt een prijs. Als je mee wilt doen moet je reserveren op 0165-502439. Volkssterrewacht Simon Steven, Bovenstraat 89, Hoeven. Kinderen tot 12 jaar betalen ƒ 7,50 voor de intree van de Sterrewacht.

Piraten

Heel lang geleden waren er rond Hotel New York veel piraten. De piraten beroofden schepen op zee en kwamen dan naar Rotterdam met hun buit. Een van die piraten was de beruchte kapitein Koek. Het gerucht gaat dat hij een schat, die de kapitein en zijn kornuiten gestolen hadden van een rijk koopvaardijschip, bij Hotel New York heeft verborgen. Niemand weet of dit verhaal echt waar is. Op woensdag 21 augustus gaan de mensen van Wilhelmina's Zomers op zoek naar die schat. Daarbij hebben ze wel hulp nodig. Als je wilt helpen, kom dan om 15 uur naar het parkje bij Hotel New York. De toegang is gratis. Koninginnehoofd 1, Rotterdam. Inl 010-4390500.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.