Kabinet schrapt wet cadeaustelsel

DEN HAAG, 15 AUG. Winkels en bedrijven kunnen binnenkort weer onbeperkt klanten lokken met cadeaus. Staatssecretaris Van Dok (Economische Zaken) heeft de ministerraad voorgesteld de wettelijke beperkingen voor het weggeven van cadeaus door winkels en bedrijven in te trekken.

De ministerraad vergadert morgen over het voorstel van Van Dok en de verwachting is dat de raad geen bezwaren heeft.

De veertig jaar oude wet was destijds bedoeld om de klant te beschermen en concurrentievervalsing tegen te gaan. De wet legt allerlei beperkingen op aan bedrijven die klanten willen lokken met cadeaus. Zo bepaalt de wet dat een cadeau bij aankoop van een product niet meer waard mag zijn dan vier procent van het aankoopbedrag van dat produkt.

De wet bepaald bijvoorbeeld ook dat een winkelier die koffiezetapparaten verkoopt niet klanten mag lokken met het gratis weggeven van een pak koffie. Dit zou tot een ongewenste branche-vervaging leiden.

Volgens Van Dok verhindert de oude wet dat bedrijven slagvaardig met elkaar kunnen concurreren. Bovendien is de positie van de consument de afgelopen jaren sterker geworden. Zo zijn er betere regels voor produktaansprakelijkheid en wordt misleidende reclame effectiever aangepakt.

De discussie over de Wet beperking cadeaustelsel werd actueel naar aanleiding van de Air Miles actie; het elektronische spaarprogramma van enkele winkelketens. Tweede Kamerleden vroegen zich af hoe deze actie zich verhoudt tot de wet beperking cadeau-stelsel.

Het succes van de Air Miles actie had onder meer tot gevolg dat Esso, Edah, C&A en Hema een chipkaart met een gezamenlijk spaarprogramma uitgeven. Deze kaart, die een alternatief moet worden voor het Air Miles-programma, zal gebruik maken van de chipper-technologie van PTT Telecom en de Postbank. Met het schrappen van de wettelijke beperking wordt de actieradius van dergelijke acties vergroot.

De Economische Controledienst (ECD) onderzocht vorig jaar 147 acties van ondernemers om klanten te trekken. Toen bleek dat slechts 26 van deze acties voldeden aan de eisen die de wet stelt.