Japanse bank krijgt boete in VS

TOKIO, 15 AUG. De Amerikaanse vestiging van de Long-Term Credit Bank of Japan is door de Amerikaanse autoriteiten een boete van 1 miljoen dollar opgelegd wegens vervalsing van documenten. Dit heeft het Banking Department van de staat New York gisteren bekend gemaakt.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou een handelaar van de bank de vervalsingen hebben gepleegd om illegale effecten transacties te verbergen. Volgens het Amerikaanse persbureau AP gaat het om transacties van een Amerikaanse handelaar die inmiddels in maart is ontslagen. Naast de boete is de New Yorkse vestiging van de bank geweerd van de securities lending business, het uitlenen van aandelen aan andere marktpartijen. De boete is een van de hoogste ooit in door de staat New York opgelegd.

Vorig jaar kreeg de Japanse Daiwa Bank een boete van 340 miljoen dollar opgelegd en werden alle vestigingen van Daiwa in de Verenigde Staten gesloten. Daiwa had schuld bekend in het verhullen van een verlies van 1,1 miljard dollar, dat een handelaar had geleden met speculaties op de obligatiemarkt.

Het hoofdkantoor van de bank in Tokio zei gisteren in een verklaring dat het de betaling van 1 miljoen dollar “is overeengekomen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen”. De bank heeft geen verliezen geleden bij de illegale transacties. Uit de verklaring blijkt verder dat de vestiging in New York zich al in maart van dit jaar heeft teruggetrokken uit de securities lending business. met de Amerikaanse autoriteiten is de bank overeengekomen de interne bedrijfsvoering en controle te versterken. De bank wijst erop dat de Amerikaanse autoriteiten bij de ontdekking van de onregelmatigheden direkt zijn ingelicht.

De Long-Term Credit Bank is een van de drie speciale lange termijn kredietbanken in Japan die door de overheid zijn opgezet in 1952. De banken speelden een belangrijke rol in kredietvoorziening aan de industrie gedurende de wederopbouw van Japan toen krediet schaars was. Na de afremming van de groei van de economie sinds de jaren zeventig zijn de banken hun leen-activiteiten gaan uitbreiden naar sectoren buiten de industrie en naar het buitenland. De drie lange termijn kredietbanken hebben gezamenlijk evenveel geld uitstaan bij de inmiddels failliete hypotheekbanken als de tien grote algemene commerciële banken van Japan.