Hiddink: Davids was gevaar voor Oranje

ROTTERDAM, 15 aug. Bondscoach Guus Hiddink heeft zware kritiek geuit aan het adres van Edgar Davids. In een vraaggesprek met het vakblad De Voetbaltrainer verwijt Hiddink de international “door een volstrekt misplaatste machtsstrijd het instituut Oranje” in gevaar te hebben gebracht. In de toekomst wil Hiddink alleen nog maar voetballers voor het Nederlands elftal selecteren die “met woord en daad aantonen dat ze héél graag in Oranje spelen”.

Dat zegt de bondscoach naar aanleiding van zijn ervaringen tijdens het recente Europees kampioenschap in Engeland. Bij het EK verwijderde Hiddink de oud-Ajacied uit de selectie na de wedstrijd tegen Zwitserland. In dat duel viel Davids in de tweede helft in. Na afloop van het treffen suggereerde Davids dat Hiddink bepaalde spelers in de selectie een hand boven het hoofd hield: “Hij zou zijn hoofd niet in de kont van andere spelers moeten steken”.

Volgens Hiddink was die uitspraak “de bekende druppel”. “Er had toen al veel meer gespeeld. De ergernis over het vermeende gebrek aan waardering bij Davids merkte je aan allerlei kleine dingen. Hij was bijvoorbeeld heel geïrriteerd dat Johan de Kock en niet hijzelf de aanvoerdersband kreeg toen Blind tegen Ierland in de voorbereiding werd gewisseld. Het niet accepteren van de leidersrol van Blind en De Boer speelde al vanaf het begin.”

Volgens Hiddink is na het wegvallen van de generatie Gullit, Koeman en Van Basten een machtsvacuüm ontstaan. “Maar macht en leiderschap kun je niet afdwingen, dat is vooral een gevoelsmatige kwestie. Enkele spelers wilden die macht afdwingen. Daarbij wilden deze spelers zich over-pretentieuze dingen toeëigenen. Bepalen wie er speelt en hoe er gespeeld moet worden. Maar daar ben ik voor aangesteld en niemand anders.”

De bondscoach meent dat problemen die zich tussen bepaalde spelers in het verleden bij Ajax hebben voorgedaan, ook de kop op staken bij het Nederlands elftal. Volgens Hiddink mogen dergelijke zaken echter nooit “het directe resultaat van Oranje tijdens een belangrijk toernooi in gevaar brengen”. “Ik had zoiets van: dit machtsspel laat ik niet op het Oranje-toneel afspelen.”

Volgens Hiddink waren de problemen met Clarence Seedorf tijdens het EK van een heel andere orde, maar de bondscoach wenste daar in het vraaggesprek met De Voetbaltrainer niet verder op in te gaan. Wel zegt hij dat de vermeende tegenstelling tussen de witte en gekleurde spelers in de selectie “uit de duim gezogen” is. “Aron Winter heeft daar tijdens een bespreking ook namens alle spelers nadrukkelijk afstand van genomen”, aldus Hiddink.

Niet bekend