Generaal Spanje van oorlog ETA verdacht

MADRID, 15 AUG. Generaal Emilio Alonso Manglano, die tot vorig jaar aan het hoofd stond van de Spaanse militaire inlichtingendienst Cesid, is gisteren aangemerkt als een van de verdachten in de zogenaamde “vuile oorlog” tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Een verhoor van de generaal als getuige werd afgebroken, nadat de betrokken onderzoeksrechter besloot hem alsnog te willen horen, maar nu als verdachte.

Het gaat hierbij om de zaak “Lasa en Zabala”, twee Baskische jongeren die in 1983 vanuit Frankrijk werden ontvoerd en na marteling werden vermoord.

Manglano leidde vanaf 1981 de spionagedienst Cesid. Vorig jaar trad hij af, nadat bekend werd dat zijn dienst ongeautoriseerd een groot aantal zakenlieden, journalisten en politici had afgeluisterd. In de dossiers van de Cesid werden ook telefoongesprekken van Koning Juan Carlos aangetroffen. Bovendien bleek dat een kolonel die jarenlang de nummer twee van de Cesid was een deel van de geheime informatie had meegenomen en waarschijnlijk verkocht heeft.

De zaak “Lasa en Zabala” behoort tot de in totaal 26 moorden die begin jaren tachtig werden gepleegd door de zogenaamde GAL-doodseskaders. Hooggeplaatste militairen, politie-agenten en politici worden ervan verdacht te hebben meegewerkt aan de GAL. Onder de verdachten bevindt zich ondermeer voormalig minister van binnenlandse zaken Barrionuevo en ex-staatssecretaris voor staatsveiligheid Rafael Vera.

In het geval van de moord op de twee jongeren, die waarschijnlijk per ongeluk werden aangezien als belangrijke ETA-terroristen, concentreert het gerechtelijk onderzoek zich op de politie-kazerne Intxaurrondo nabij de Baskische stad San Sebastián. Belangrijkste arrestatie in de zaak “Lasa en Zabala” tot dusver betrof die van generaal Galindo die jarenlang commandant van deze kazerne was.

De vrijlating van Galindo uit zijn voorarrest leidde de afgelopen dagen tot heftige aanvaringen tussen de regerende conservatieve Partido Popular (PP) van premier José María Aznar en de Baskisch-nationalistische partij PNV.