Enquête: lang haar bij militair taboe

DEN HAAG, 15 AUG. Lang haar bij beroepsmilitairen is uit den boze. De helft van de Nederlanders vindt dat lang haar bij beroepsmilitairen verboden moet worden, zo blijkt uit een peiling van het marktonderzoekinstituut NIPO. Volgens 44 procent van de ondervraagden is dat een zaak van de militairen zelf.

Vooral ouderen vinden lang haar bij beroepsmilitairen geen gezicht. Maar liefst 69 procent van de mensen van 55 jaar en ouder is voor een verbod. In de categorie van 35 tot 55 jaar is dat 50 en bij jongeren 35 procent.

De voorstanders van een verbod zijn met name te vinden onder aanhangers van CDA (69 procent) en VVD (64 procent). Voor PvdA en D66 ligt dat op 41 en 46 procent.

Ringen door de neus en wenkbrauwen en oorbellen liggen gevoeliger. Bijna tweederde van de bevolking (62 procent) vindt dat het dragen hiervan verboden moet worden. Ook hier zijn het vooral aanhangers van CDA en VVD die dit bepleiten.

Militairen die zich vrijwillig kaalscheren of laten millimeteren zijn daarentegen nauwelijks een probleem. De overgrote meerderheid van de bevolking (69 procent) vindt dat de militairen dit zelf uit moeten maken. Tweeëntwintig procent van de ondervraagden is ook hier voor een verbod.

Vorige maand ontstond een discussie over de haardracht van beroepsmilitairen, nadat de luchtmachttop twee militairen van de Italiaanse militaire basis Villafranca naar huis stuurde omdat zij te lang haar zouden hebben. Luchtmachtbevelhebber Droste had al in februari aangekondigd dat lang haar en oorbellen voortaan taboe zouden zijn. (ANP)