Beurs juichend over winstcijfers van ABN Amro

15 AUG. AMSTERDAM, 15 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanochtend onmiddellijk op de resultaten van ABN Amro. De halfjaarwinst van 1,7 miljard lag boven de hoogste raming van analisten. Rond het middaguur was de koers 2,30 gulden gestegen naar 95,60.

AMSTERDAM Handelaren reageerden opgetogen op de cijfers van ABN Amro. Het fonds heeft het afgelopen halfjaar al positief in de belangstelling gestaan en de verwachting is dat dit na de goede halfjaarcijfers nog wel een tijdje zal doorgaan. “Morgen heeft ABN Amro een bijeenkomst met analisten. Dan zal ongetwijfeld opnieuw een opwaardering van de koers volgen”, liep een beursmakelaar op de feiten vooruit.

ABN Amro was niet het enige fonds dat verraste. Getronics boekte een onverwacht hoge halfjaarwinst van 54,5 miljoen, een stijging van 35 procent. De automatiseerder behaalde op alle fronten betere resultaten en voorziet een bevredigende winstgroei voor de rest van het jaar. De koers steeg twee gulden op 38,00, waarbij aangetekend moet worden dat Getronics gisteren nog 2,40 gulden prijsgaf.

De bekendmaking van de resultaten van ABN Amro en Getronics kon niet op een beter tijdstip komen. De markt was onder invloed van de gestaag klimmende dollarkoers en een beter Wall Street gunstig gestemd. Net als de meeste andere Europese beurzen deed Amsterdam goede zaken. De belangrijkste graadmeter, de AEX, noteerde na twee uur handel bijna 5 punten hoger op 554,39.

Winst was er wederom voor Ahold, die bekendmaakte dat de optie voor de aankoop van extra aandelen alsnog wordt uitgeoefend. Deze optie stond nog open in verband met de recente miljardenemissie. Na de recente koerswinst van Ahold durfden de banken het toch aan deze zogenoemde 'green shoe' alsnog uit te oefenen. Ahold noteerde zeven dubbeltjes hoger op 87,70. Verder won Randstad 3,30 op 121,30, ING negentig cent op 53,90 en Fortis 1,20 op f 51,20. Aegon bleef in dit geweld beduidend achter. Het fonds verloor twee dubbeltjes op 79,30 gulden.

Op de lokale markt ging de aandacht uit naar Van der Giessen-de Noord. De scheepswerf kondigde een lagere halfjaarwinst aan en verliest bovendien binnen korte tijd zijn directeur en een commissaris. Het aandeel verloor drie gulden op 58,50.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten verder gestegen. In Amsterdam werd 1,6695 gulden genoteerd.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren enigszins hersteld van de koersval over een breed front een dag eerder. De Dow Jones-index steeg met 19,60 punten tot 5666,88. Maar economisch nieuws dat de aandelen over een breed front zou kunnen doen bewegen was er niet. Het waren de hogere obligaties die de aandelenkoersen optrokken.

TOKIO Na drie dagen van koersstijgingen is de effectenbeurs van Tokio vanochtend iets lager gesloten. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 12,86 punten tot 20.968,25.