België jaagt op overvallers geldlopers

BRUSSEL, 15 AUG. Het Belgische ministerie van binnenlandse zaken wil geen gewapende begeleiding inzetten voor geldtransporten. De socialistische vakbond BBTK had hier om gevraagd na een overval gisteren op een geldtransport in de buurt van Charleroi, waarbij een geldkoerier om het leven kwam en de chauffeur zwaar werd verwond.

Minister van binnenlandse zaken, Johan vande Lanotte, zei gisteren op een persconferentie naar aanleiding van de roof dat het limiet van het mogelijke is bereikt om overvallen op geldtransporten te verhinderen. Begeleiding van transporten door leger of rijkswacht zal volgens de minister leiden tot ware straatoorlogen.

Vande Lanotte vindt dat nu vooral de daders moeten worden opgespoord. Hij wees er op dat na een aantal aanhoudingen in februari en maart de reeks overvallen op geldtransporten tijdelijk stopte. Vande Lanotte noemde daarnaast als oplossing de 'intelligente geldbox', die bij verkeerd gebruik het geld vernietigt.

In het afgelopen jaar hebben in België tientallen brutale overvallen op geldtransporten plaatsgehad en werden vijf geldlopers vermoord. Twee weken geleden nog kwam bij een aanslag op een geldwagen in de buurt van Verviers een bewaker om het leven. Daarop namen de transportmaatschappijen en het ministerie van binnenlandse zaken maatregelen, waaronder een schorsing van de nachttransporten. Op het kabinet van binnenlandse zaken waren gisteravond vertegenwoordigers van banken, transportfirma's en de rijkswacht in spoedberaad bijeen om die maatregelen te evalueren. Afgesproken is als bijkomende maatregel het dak van geldwagens te markeren, zodat ze bij controles vanuit de lucht beter herkenbaar zijn. Ook zullen de komende tijd intensieve patrouilles plaatshebben.

De overval gisteren had plaats rond acht uur 's ochtends, op een drukke snelweg in de buurt van Charleroi. Twee gestolen vrachtwagens reden de transportauto klem. Eén van de twee vrachtwagens, een zware truck uitgerust met een treinbuffer als stormram, reed een paar keer op de geldauto in. Bij de overval werd vrijwel de hele lading buit gemaakt, zo'n 1,4 miljoen gulden. Hoewel de overvallers zwaar bewapend waren, werd er geen schot gelost. De politie kwam binnen drie minuten, maar net te laat ter plekke.

In een reactie op de overval heeft de socialistische vakbond BBTK de maatregelen die twee weken geleden werden genomen om de geldtransporten veilig te maken, onvoldoende genoemd. Behalve schorsing van de nachttransporten tot 1 oktober, werd toen afgesproken dat geldlopers voortaan betere communicatiemiddelen krijgen en dat de routes die ze volgen in de gaten worden gehouden door de politie. De socialistische bond wil dat voortaan alle geldtransporten worden begeleid door rijkswacht of leger. De christelijke vakbond vindt echter dat de verantwoording voor betere begeleiding ligt bij de transportfirma's. Deze bond eist betere bepantsering van de geldauto's, betere communicatie en een tweede wagen bij alle transporten.

In de Brusselse deelgemeente Anderlecht had gistermiddag ook een gewelddadige overval plaats op een supermarkt. Twee zwaar bewapende mannen eisten de inhoud van de kassa's op. Toen zij buiten kwamen, werden ze opgewacht door de gealarmeerde politie. Bij het daarop volgende vuurgevecht raakten beide overvallers zwaar gewond.

    • Birgit Donker