Bankier opgenomen in nieuw kabinet van Tsjernomyrdin

MOSKOU, 15 AUG. de Russische premier, Viktor Tsjernomyrdin, heeft vandaag de samenstelling van de nieuwe Russische regering bekend gemaakt, die grotendeels bestaat uit leden van de oude regering aangevuld, met een jonge bankier en twee naaste adviseurs van president Jeltsin. De communistische partij en de partij van de onafhankelijke econoom Grigori Javlinski zijn niet in de regering vertegenwoordigd.

De 35-jarige Vladimir Potanin, het enige nieuwe gezicht, wordt eerste vice-premier voor economische zaken. Potanin is hoofd van de Uneximbank, een succesvolle Russische bank met nauwe banden met de overheid. Uneximbank heeft vorig jaar een grote rol gespeeld bij het omstreden privatiseringsprogramma dat werd geleid door Anatoli Tsjoebais, die sinds kort chef van Jeltsins persoonlijke staf is. Het is voor het eerst dat een van Rusland 'nieuwe' zakenlieden in de regering wordt opgenomen.

Een tweede interessante benoeming is die van Viktor Iljoesjin tot eerste vice-premier voor sociale zaken. Iljoesjin kent president Jeltsin nog uit diens tijd als partijsecretaris in Sverdlovsk en diende de president de afgelopen jaren als naaste adviseur. De benoeming van Iljoesjin - bijgenaamd 'de computer van Jeltsin' - duidt op een vergroting van de aandacht voor sociale zaken in de komende regeringsperiode, maar ook op de intentie van Jeltsin de verrichtingen van de regering van zeer nabij in de gaten te houden.

Een andere adviseur van de president, Aleksandr Livsjits, wordt minister van financiën met de rang van vice-premier. Livsjits staat bekend als een kundig econoom. Hij volgt Vladimir Panskov op, die tijdens de verkiezingscampagne herhaaldelijk van Jeltsin op zijn kop kreeg omdat hij diens beloften niet zou uitvoeren. De ministers van Buitenlandse Zaken, Defensie en Buitenlandse Handel blijven dezelfde.

De derde minister met de rang van 'eerste vice-premier' is Aleksandr Borsjakov die het industriebeleid onder zijn hoede moet nemen. Borsjakov heeft zijn hele leven gewerkt in het militair-industrieel complex tot hij in 1994 in de regering werd gehaald om de contacten met de andere voormalige Sovjet-republieken aan te halen. Al met al duiden de verschuivingen erop dat het huidige beleid grotendeels zal worden voortgezet.

    • Hans Nijenhuis