'Analoog tv-signaal onmogelijk'

AMSTERDAM, 15 AUG. Voor de commerciële omroepen in Nederland is het onmogelijk nog langer analoge tv-signalen door te geven wegens gebrek aan beschikbare satellietruimte. Dat zeiden de advocaten van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) en SBS6 gisteren in een kort geding dat is aangespannen door de Consumentenbond.

De Consumentenbond eiste namens circa 350.000 schotelbezitters voor de Amsterdamse rechtbank dat de tv-stations nog vijf jaar lang analoge signalen blijven uitzenden. Dat biedt schotelbezitters gelegenheid hun analoge ontvangstapparatuur geleidelijk te vervangen door moderne, digitale ontvangers. Eind deze maand schakelen de commerciële zenders over op digitale uitzendingen, waardoor oude ontvangstapparatuur in een klap waardeloos is geworden.

Gisteren betoogden de advocaten van de omroepen dat verspreiding van zowel een analoog als een digitaal signaal de commerciële omroepen in grote financiële problemen brengt. Voor de HMG zouden de kosten oplopen tot 120 miljoen in vijf jaar. “Als deze eis wordt toegewezen, dan kunnen de schotelbezitters weliswaar RTL4 zien, maar niet voor lang. De HMG zal dan niet lang meer bestaan”, aldus een van de advocaten.

Volgens advocaat mr. M. Geus van de Consumentenbond moeten de commerciële omroepen bij de overgang rekening houden met de belangen van de schotelbezitters. “De commerciële omroepen hebben pas in juli 1996 bekendgemaakt dat de analoge uitzendingen zouden worden gestaakt. Mensen die net daarvoor een schotelantenne hadden gekocht zaten ineens met waardeloze apparatuur.”

De advocaten van de HMG en SBS6 stelden dat er geen contractuele band is tussen de schotelbezitters en de commerciële omroepen. De Consumentenbond merkte echter op dat de zenders van HMG in hun eigen programma's consumenten probeerden over te halen analoge ontvangstapparatuur te kopen. Aanvankelijk ontkende de advocaat van HMG iedere band met producenten van analoge decoders. Maar na lang aandringen gaf hij toe dat HMG per verkochte analoge decoder “enkele guldens” had ontvangen van producent Luxcrypt. Rechtbank-president mr. R. Gisolf doet vrijdag uitspraak.