AC Milan kent geen mededogen met Ajax en verstoort openingsfeest Amsterdam Arena; Malle Babbe krijgt voetbalfans pas op de banken

AMSTERDAM, 15 AUG. Het gaf te denken dat de 51.000 toeschouwers die gisteravond de première meemaakten van de Arena zich beter vermaakten met de muzikale toegift dan met het voetbal. Malle Babbe van Rob de Nijs en Samen zijn van Willeke Alberti brachten achteraf pas echt enthousiasme op de tribunes.

De opening van het indrukwekkende bouwwerk verdiende een fonkelende voetbalshow op het veld. Een hoogstaand duel tussen Ajax en AC Milan, frank en vrij spel zonder opdrachten maar vol fraaie hoogstandjes van balvirtuozen als Savicevic, Baggio en Weah. Een voetbalfestijn waarin Patrick Kluivert een staande ovatie krijgt voor zijn eerste doelpunt. Een golvend aanvalsspel met een enerverend scoreverloop. Maar sport laat zich niet regisseren. Ajax was net als de infrastructuur rondom de Arena nog niet klaar voor zijn eigen house-warmingparty. AC Milan kende geen mededogen en verstoorde het openingsfeest door met 3-0 te winnen.

Gemengde gevoelens overheersten achteraf bij de Ajacieden. Het stadion is van een andere planeet, het spel van Ajax nog niet. Kippenvel hadden ze gekregen toen ze voor het eerst het veld opliepen. Ronald de Boer noemde dat moment later “een ware sensatie”. Sommigen hadden hier jaren naar uitgekeken. De gebroeders De Boer lieten het vooruitzicht van de Arena zelfs zwaar wegen bij het besluit niet naar het buitenland te gaan. Ronald: “Dit is een nieuwe uitdaging. Je gaat nu met nog meer enthousiasme naar je werk.” Dan zullen er wel resultaten moeten komen. De nederlaag tegen Milan was een koude douche, hoewel verklaarbaar door de blessuregolf die Ajax in de voorbereiding trof.

Louis van Gaal sprak een week voor de start van de voetbalcompetitie van een matige tot redelijke prestatie. “En dat is in het licht van de ontwikkelingen van de laatste weken een stap vooruit. Het blijft een kunstwerk om spelers die geen wedstrijdritme hebben, net hersteld zijn van een blessure, weer terug te brengen aan de top. Ik heb ondanks de nederlaag toch positieve dingen gezien. Babangida is maandag teruggekomen uit Nigeria, heeft na de Spelen niet meer gespeeld en voetbalde goed. Bogarde heeft na het EK door een rugblessure nog amper getraind. Van Veldman vroegen we ons af of hij een halve wedstrijd kon halen. Hij heeft het een uur volgehouden en speelde uitstekend. Voor Kluivert betekende het ook zijn eerste wedstrijd. Maar goed, dit was niet de ouverture die wij ons hadden voorgesteld.”

Van Gaal liet tegen zijn principes in spelers opdraven voor wie het eigenlijk onverantwoord was dat ze in zo'n wedstrijd al meedraaiden. Zo verschenen in de tweede helft Martijn Reuser en Marc Overmars in het veld. De laatste wist precies wanneer hij aan zijn knie is geopereerd: zeseneenhalve maand geleden. Hij stond op de spelerslijst, maar voor het duel had Van Gaal hem geen enkele belofte gedaan. “Het hangt van de wedstrijd af of je misschien even mag invallen”, liet de trainer weten. De linksbuiten mocht ondanks een 2-0 achterstand een kwartier het genoegen smaken van de primeur. Overmars gaf een goede voorzet en kreeg zelfs een kans op een doelpunt. “Het was voor mij een emotioneel moment om weer het veld te betreden. Ik ben er heel blij mee dat ik dit heb kunnen doen. Ik voel me lichamelijk fit.” Maar vanavond in de bekerwedstrijd van Ajax 2 tegen FC Twente ontbreekt Overmars op de spelerslijst. Martijn Reuser, die eind december een dubbele beenbreuk opliep, zal wel van de partij zijn.

Over de ambiance in het stadion viel eigenlijk geen enkele wanklank, over het veld des te meer. Ronald de Boer klaagde over het losse gras dat veel weg had van een mosveld. “Als je je even omdraait vliegen de plaggen om je oren. We houden van een strak veld. Dit gras is te zacht.” Van Gaal, altijd zeer kritisch op het veld van de tegenstander, vraagt om geduld. “Je moet de terreinspecialisten even de tijd geven om hier wat van te maken. Ik vind het ongelooflijk knap, dat de architect zo'n groot stadion toch nog gezellig heeft kunnen maken.”

Die sfeer viel ook arbiter Mario van der Ende op. Hij was de eerste fluitist in de Arena. “De entourage is perfect. Vanaf het veld gezien zijn die tribunes imponerend. Ik stond een paar dagen geleden met Michael van Praag op de middenstip. Dan voel je jezelf piepklein. Zondag zijn alle arbiters uit het betaalde voetbal uitgenodigd voor de wedstrijd om de Johan Cruijff-schaal (Ajax-PSV, red.). Dat is een heel goede zaak. Dan kunnen mijn collega's vast wennen aan de ambiance hier. Weinig scheidsrechters zijn gewend voor 50.000 toeschouwers te fluiten. En je mag in de beginfase niet geïmponeerd raken, je moet vanaf de eerste seconde alert zijn.”

De eerste kennismaking met de Arena zal Edgar Davids ondanks de zege op zijn oude ploeg nog lang heugen. Bij elk balcontact klonk er een striemend fluitconcert. Getergd dwong de linkshalf, die pas na rust mocht invallen, in de slotfase een strafschop af. Albertini bracht Milan vanaf de stip op 0-3, nadat Simone en Savicevic al eerder Van der Sar hadden gepasseerd.

Reiziger, die wel een hele wedstrijd speelde, ging in de catacomben van de Arena met journalisten in discussie over het EK. Hij vindt dat de media een verkeerd beeld hebben gecreëerd van de verhoudingen binnen Oranje waardoor het publiek zich tegen Davids heeft gekeerd. “Het is beschamend geweest. Alles is slechts van één kant belicht.” Het laatste woord over de EK-kwestie is nog steeds niet gesproken. Vóór 31 augustus, wanneer het Nederlands elftal tegen Brazilië in de Arena zijn opwachting maakt, zal er het een en ander uitgesproken moeten worden. Reiziger: “De spelers zullen de koppen bij elkaar moeten steken. Je kunt niet alles van de bondscoach verwachten. Er is van onze kant geen rancune.” De vraag of hij solidair zal zijn als Davids niet wordt opgeroepen, vond Reiziger ongepast.

    • Erik Oudshoorn