'Verbod op wapens in Engeland niet nodig'

LONDEN, 14 AUG. Een Britse parlementaire commissie heeft gisteren het voorstel verworpen om in heel Groot-Brittannië het bezit van handvuurwapens te verbieden.

Ouders en onderwijzers van 16 kinderen die in maart in het Schotse Dunblane door een psychisch gestoorde man in het gymlokaal van een school met een pistool werden doodgeschoten, hebben woedend op het besluit gereageerd.

De Conservatieve regering van John Major heeft evenwel aangekondigd dat het verbod op handvuurwapens mogelijk toch wordt ingesteld ondanks het feit dat de parlementaire commissie voor Binnenlandse Zaken het met zes tegen vijf stemmen verwierp.

De Britse regering wil de uitkomst afwachten van een juridisch onderzoek naar de moordpartij in Dunblane. Als de onderzoekers van de zaak concluderen dat een verbod op handvuurwapens wél wenselijk is, zal het verbod er alsnog komen.

De zeskoppige (Conservatieve) meerderheid in de commissie meende dat het verbod onpraktisch is en dat het criminelen er niet van zal weerhouden wapens te gebruiken uit het illegale circuit. De vijf Labourleden in de commissie spraken zich uit voor het verbod.

Een woordvoerder van de Britse regering onderstreepte dat het standpunt van de zes Conservatieve parlementsleden niet het standpunt is van de regering en dat het niet uitgesloten is, dat zij het alsnog eens worden met de regering als die besluit het verbod op handvuurwapens toch in te voeren. De moord op de zestien kinderen in Dunblane was de directe aanleiding voor een onderzoek naar de wenselijkheid van zo'n verbod.

De ouders van de slachtoffers in Dunblane reageerden verontwaardigd. “Ze zouden anders hebben besloten als dit hun eigen kinderen was overkomen”, zei de moeder van een meisje dat in Dunblane werd gedood. Labourleden zeiden dat de Conservatieve parlementsleden waren “gegijzeld” door de lobby van de wapenindustrie. De wapenindustrie in Groot-Brittannië heeft vele duizenden guldens gestoken in campagnes tegen het wapenverbod. De commissie die het nadere juridisch onderzoek uitvoert, zal na het horen van getuigenissen van familieleden van de slachtoffers in Dunblane, politiemensen en wapenexperts volgende maand verslag uitbrengen. (Reuter)