Turkije wil Irak helpen van sancties af te komen

BAGDAD, 14 AUG. Turkije gaat Irak steunen bij zijn pogingen van de sancties van de Verenigde Naties af te komen. Dat heeft de Turkse minister van Justitie, Sevket Kazan, gisteren gezegd tijdens een bezoek aan Irak. Kazan (die op zijn bezoek wordt begeleid door de Turkse minister van Onderwijs) is de hoogste Turkse politicus die Irak bezoekt sinds het einde van de Golfoorlog in 1991.

“In Turkije is een nieuwe regering gevormd die de belangen van het Turkse volk en die van buurlanden wil beschermen”, aldus Kazan, die evenals premier Erbakan lid is van de religieus-fundamentalistische Welvaartspartij. Kazan leverde gisteren felle kritiek op de Verenigde Staten, die enkele malen versoepeling van de sancties tegen Irak hebben helpen blokkeren. “Geen enkel land heeft het recht om een volk te straffen onder het mom van strafmaatregelen tegen een land.”

Waarnemers in Ankara speculeren dat de nieuwe Turkse regering een onafhankelijker buitenlandse politiek wil voeren, waarin de banden met moslim-landen in de regio worden aangehaald en die met de Verenigde Staten wat losser worden. Maandag ondertekende Erbakan in de Iraanse hoofdstad, Teheran, een contract over de levering van Iraans gas aan Turkije. De Amerikaanse regering heeft bezorgd gereageerd op de overeenkomst omdat Washington juist bezig is om Iran (en Libië) te isoleren wegens de vermeende steun van beide landen aan internationale terroristische organisaties. De Turkse minister van Onderwijs zei gisteren dat Ankara vasthoudt aan zijn verzoek om, net als Jordanië, ontheffing te krijgen van het handelsembargo tegen Irak. Jordanië heeft toestemming van de VN gekregen om olie van Irak te kopen in ruil voor consumptiegoederen. De Verenigde Staten hebben zich inmiddels al uitgesproken tegen het Turkse verzoek, dat binnenkort besproken wordt in de sanctiecommissie van de Verenigde Naties. (AFP)