Selectie Ajax na transfer Dani bijna compleet

AMSTERDAM, 14 AUG. Ajax heeft met de Portugese middenvelder Daniel da Cruz Carvalho, bijgenaamd Dani, een akkoord bereikt over een vijfjarig contract. De 19-jarige speler moet alleen nog een medische keuring en een sportieve test ondergaan. “De onderhandelingen zijn in elk geval afgerond”, zei een woordvoerder van de landskampioen gisteren.

De Portugese club Sporting Lissabon, eigenaar van Dani, maakte eerder al melding van de overeenkomst met Ajax. Naar verluidt bedraagt de transfersom ruim vijf miljoen gulden. Dani is speelgerechtigd voor de eerste fase van de Champions League, omdat de transactie voor 15 augustus is afgesloten. Hij is de vijfde aanwinst voor de landskampioen.

Volgens trainer Louis van Gaal is Dani geen uitgesproken aanvaller. “Hij is meer een nummer acht of tien”, zei hij. “We blijven daarom zoeken naar een scorende spits.”

Ajax speelt vanavond de door koningin Beatrix bijgewoonde openingswedstrijd van het nieuwe stadion, de Amsterdam Arena, tegen AC Milan. Zondag volgt de ontmoeting tegen PSV om de Johan Cruijff Schaal (voorheen de Super Cup), de officiële opening van het voetbalseizoen tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. De afgelopen drie seizoenen won Ajax de Super Cup.

De landskampioen kende in de voorbereiding op het nieuwe seizoen veel problemen omdat een groot aantal spelers last had van blessures. Drie (oefen)duels op rij gingen verloren, iets wat al jaren niet meer was voorgekomen. Gisteren was pas pas de eerste dag dat trainer Van Gaal een vrijwel volledig fitte selectie kon begroeten op de training.

“Door de blessures speelden we die wedstrijden met een Ajax-onwaardig elftal”, zei Van Gaal. “Vanavond en zondag zullen we een representatief elftal op de been brengen dat beter zal presteren. Op dit moment is onze voorbereiding pas echt begonnen. Eigenlijk had dat natuurlijk vijf weken geleden al moeten gebeuren. Het zij zo.”

Alleen Marcio Santos viel gisteren opnieuw af. De Braziliaan heeft last van een achillespeesblessure. Een aantal spelers zal Van Gaal geleidelijk inpassen, waardoor het volgens de trainer zelfs in de beginfase van de competitie nog enigszins behelpen blijft. Zo zal Martijn Reuser, die in december een been brak, waarschijnlijk morgen met het tweede de bekerwedstrijd tegen FC Twente spelen. Voor Marc Overmars, die eveneens sinds december niet meer heeft gespeeld, komen de twee duels van deze week echter nog te vroeg.

Op de positie van spits na, heeft Van Gaal nu elke positie in zijn elftal dubbel bezet. Alleen voor de positie van aanvalsleider heeft hij eigenlijk alleen Patrick Kluivert. Hoewel Ronald de Boer ook in de punt kan spelen. “Ik had graag nog een scorende spits gehad”, aldus Van Gaal. “Ronald is een voorbereidende spits. Maar ja, we hebben al te maken gehad met de nodige afzeggingen. Een nieuwe spits moet wel opboksen tegen die andere spits en die heet toevallig wel Patrick Kluivert.”