Russen: geen afspraak over bestand Grozny

MOSKOU, 14 AUG. In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny had vanmiddag om twaalf uur volgens de Tsjetsjenen een gisteren afgesproken bestand moeten ingaan. De Russen echter beweerden van geen afspraak te weten. Hoewel zij zeiden niet te zullen schieten tenzij ze worden aangevallen, kwam het even na twaalf uur tot een Russische aanval op een konvooi vluchtelingen.

Omdat het rond en kort na het middaguur in het centrum van Grozny relatief rustig bleef - alleen in de buitenwijken werd geschoten - was vanmiddag nog onduidelijk of deze aanval een incident was dan wel betekent dat de strijd wordt voortgezet.

Gisteravond maakten de rebellen bekend dat vandaag om 12 uur plaatselijke tijd een staakt-het-vuren zou ingaan, dat onbepaalde tijd zou duren en dat diende om doden en gewonden uit te wisselen. Ook was een troepenscheiding afgesproken. Het bestand zou zijn overeengekomen tussen legerleider Aslan Maschadov en de waarnemend commandant van de Russen, generaal Konstantin Poelikovski. Hun gesprek was het gevolg van een eerdere ontmoeting tussen Maschadov en Lebed, de veiligheidsadviseur van president Jeltsin. Vanmorgen ontkenden Russische woordvoerders en Poelikovski zelf echter dat er een bestand was afgesproken. De generaal noemde zijn gesprek met Maschadov “een ontmoeting tussen twee elkaar bestrijdende partijen”, waarop hij had aangeboden dat zijn eenheden niet als eerste zouden schieten. Zijn gesprekspartner zou hetzelfde hebben gedaan. Maar het enige dat echt was afgesproken, was dat er verder zou worden gepraat.

Hierop reageerden de rebellen weer met de aankondiging dat zij de strijd toch tijdelijk zouden staken. “Ondanks deze (Russische) verklaring heeft Maschadov duidelijk gezegd dat wij een volledig staakt-het-vuren zullen respecteren vanaf 12 uur vandaag”, zei de woordvoerder van de Tsjetsjenen, Movladi Oedoegov. “Als de Russische kant doorgaat met de militaire operaties is dat volledig hun verantwoordelijkheid en dan zullen we zien wie schuld heeft aan de oorlog.”

Gisteren hadden Tsjetsjeense strijders zelf overigens al twijfel gewekt over het bestand. Sjamil Basajev, de Tsjetsjeense commandant in Grozny, zei dat hij zich niet uit de stad zal terugtrekken voordat alle Russische troepen Tsjetsjenië hebben verlaten. “We begonnen de oorlog in Grozny en we zullen hem beëindigen in Grozny.”

    • Hans Nijenhuis