Politie luisterde Polanski af

MADRID, 14 AUG. De Poolse regisseur Roman Polanski is eind 1992 gedurende enkele maanden afgeluisterd door de Spaanse politie. Dat blijkt uit stukken die gisteren zijn gepubliceerd naar aanleiding van het gerechtelijk onderzoek naar de doodseskaders die in de jaren tachtig werden ingezet tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

De telefoon in het huis van Polanski op het eiland Ibiza werd afgeluisterd vanwege zijn mogelijke contacten met een bekende Baskische smokkelaar. Polanski was vaste klant van een discotheek die in handen was van José Antonio Santamaria, een bedreven smokkelaar van drugs. Santamaría werd vermoord door de ETA. Op dit moment is een uitgebreid onderzoek gaande naar mogelijke samenwerking tussen de Spaanse politie en Baskische smokkelbendes in de strijd tegen de ETA. Een Baskische rechter gaf rond september 1992 toestemming de telefoon van Polanski in diens vakantievilla af te tappen. Het afluisteren werd evenwel in november gestaakt, omdat er volgens de politie geen voldoende aanwijzing bestond dat Polanski enig contact had met de Baskische smokkelmafia. Onderzocht wordt in hoeverre delen van de Guardia Civil leden van smokkelbendes recruteerden voor de strijd tegen de ETA.